Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un general de brigadă și alți patru ofițeri din STS, trimiși în judecată de DNA

Un general de brigadă și alți patru ofițeri din STS, trimiși în judecată de DNA

Un articol de: Traian Avarvarei - 29 Iul 2020, 17:14
Un general de brigadă și alți patru ofițeri din STS, trimiși în judecată de DNA Eveniment

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării.

 

 

 

General de brigadă din STS, trimis în judecată de DNA

 

 

 

Generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, fostul șef al Direcției Management Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.) a fost trimis în judecată pentru două fapte de corupție:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării,
- fals intelectual în formă continuată, sub forma instigăriiA stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Alături de acesta mai sunt judecați și alți șefi din STS:

- Locotenent Colonel (în rezervă) Nițu Ana, la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul S.T.S. Acesta este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participației improprii și fals intelectual în formă continuată, sub forma participației improprii.

- Căpitan Ștefan Adelina Sofia în cadrul D.M.R.U. - Biroul Recrutări. Acuzațiile care I se aduc sunt: complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

- Căpitan Berhardt Ana Maria Daniela, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Giurgiu. Aceasta este acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

- Plutonier Major Racu Gabriela, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași. Aceasta este acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

- Berhardt Liviu (soțul inculpatei Berhardt Ana Maria Daniela), la data faptei agent de poliție în cadrul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

De precizat că anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alți doi inculpați.

Este vorba despre - F.N. (general de brigadă, în rezervă), acuzat de trafic de influență, care în urma recunoșterii vinovăției s-a ales cu 1 an și 8 luni închisoare cu suspendare, și M.H.T. (persoană fără calitate specială), acuzat de cumpărare de influență, care a primit 2 ani și 6 luni suspendare.

 

 

 

Cronologia desfășurării faptelor, potrivit DNA

 

 

 

Infracțiunile menționate anterior au fost comise în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajați S.T.S. din Corpul Subofițerilor în cel al Ofițerilor.

Concret, în contextul menționat mai sus, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși „apt psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul S.T.S.”.

“Acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata Nițu Ana asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Grigore Daniel Cosmin.

Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispozițiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog și ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare.

Consecința directă a încălcării dispozițiilor legale susmenționate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale S.T.S. de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și implicit cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale”, se arată în comunicatul DNA.

Chiar și în aceste condiții, Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă.

Cu ocazia desfășurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, inculpata Ștefan Adelina Sofia ar fi dispus ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.

“În aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Racu Gabriela care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.
În același context și pentru același motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul S.T.S. pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofițer.
În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală”, transmite DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Procuratura Anticoruptie,   sts,   trafic de influență