Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un medic de familie refuză pacienții care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19 / Cătălin Petrencic amintește că și medicamentele banale au reacții adverse: Prospectele se actualizează permanent (VIDEO)

Un medic de familie refuză pacienții care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19 / Cătălin Petrencic amintește că și medicamentele banale au reacții adverse: Prospectele se actualizează permanent (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Ian 2021, 08:55
Un medic de familie refuză pacienții care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19 / Cătălin Petrencic amintește că și medicamentele banale au reacții adverse: Prospectele se actualizează permanent (VIDEO) Foto: Cătălin Petrencic / Facebook Eveniment

Un medic de familie din Călăraşi vrea să renunțe la pacienții care refuză vaccinarea împotriva coronavirusului. Are şi un argument legal în acest sens. Doctorul spune că „asigurații au obligația să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”. Medicul de familie Cătălin Petrencic a luat această decizie întrucât are câţiva pacienţi care refuză vaccinarea, deşi au comorbidităţi.

 

Cum explică medicul Cătălin Petrencic reticența unor români față de vaccinul anti-COVD-19

 

Medicul Cătălin Petrencic a declarat, pentru B1 TV, că a discutat cu pacienții care sunt reticenți la vaccinare.

„I-am întrebat de ce nu s-ar vaccina și mi-au spus că le e teamă, că au informații din presă, de la televizor, că vaccinul face rău, că e un experiment, că e un boicot internațional. Mesaje despre anumite situații care i-au speriat, că a murit un doctor după ce a fost vaccinat, că... ce prezintă ca informații televiziunile de regulă, informații neconfirmate care nu au legătură că vaccinul și ei se sperie. Mintea unei persoane de peste 65 de ani, care nu are acces la alte surse de informare, percepe mesajul că după vaccinare omul a murit”.

Doctorul a dat apoi un exemplu de manipulare din timpul campaniei de vaccinare HPV de acum câțiva ani: „Îmi aduc aminte că în 2007 a început campania de vaccinare HPV la noi. A fost o știre că în America o fată de 16 ani a murit după ce a fost vaccinată. Așa suna știrea, oamenii s-au speriat, nu și-au mai vaccinat copiii, dar informația era parțial adevărată. Fata chiar a murit după vaccinare, dar a murit după ce s-a vaccinat și a ieșit pe stradă fără să se asigure și a călcat-o mașina. Lucrul ăsta nu s-a mai spus. Așa și aici. Nu există legătură între vaccinare și acest deces”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate să le aducă mii de euro

Medicul Cătălin Petrencic insistă că nu-i va mai primi pe cei care refuză vaccinul anti-COVID-19

 

Întrebat ce va face în continuare dacă tot vor fi pacienți care vor refuza vaccinarea, el a răspuns: „Fac ce am făcut și până acum, nu e un lucru nou. Pentru că de regulă pacienți care refuzau tratamentul, făceau solicitări excesive către investigații sau cereau bilete peste bilete de trimitere sau voiau medicamente compensate pe care nu le puteam da, le spuneam ”ia-ți, te rog, fișa, caută-ți un alt medic, eu nu pot să-ți ofer ceea ce dorești, eu trebuie să respect o lege”. Și au plecat. În '99, când am intrat în sistem, am pornit cu 2.900 de aisgurați, iar acum am 2.100”.

 

Cătălin Petrencic amintește că și banalele medicamente au reacții adverse

 

Medicul Cătălin Petrencic a explicat apoi că mereu pot apărea reacții adverse chiar și la banale medicamente, dar acestea sunt extrem de utile și nu se poate opri administrarea lor doar pentru că apare o singură astfel de reacție la una - două milioane de persoane.

„Nimeni nu poate să ofere garanții. Niciun producător de medicament sau de vaccin nu poate să ofere. Tocmai de asta lista unui prospect rămâne deschisă în ceea ce privește reacțiile adverse, ea se actualizează în permanență. 

Un producător de medicament, după un studiu, constată anumite reacții adverse, dar lasă deschisă lista, că pot apărea și altele. Au fost situații... Vă dau exemplul banalul hemisuccinat de hidrocortizon. El e folosit în tratamentul șocului anafilactic, dar dacă citiți prospectul vedeți acolo că una dintre reacții e șocul anafilactic. Ce facem? Nu mai vaccinăm doar pentru că la unul sau două milioane de cazuri a fost raportat un șoc anafilactic? Nu mai facem tratamentul?”, a mai declarat medicul Cătălin Petrencic, pentru B1 TV.

Numărul persoanelor vaccinate anticoronavirus în România a sărit de 140.000. Marți au ajuns în țară și primele doze de vaccin produs de Moderna. Iar premierul Florin Cîțu a anunțat că România va solicita încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech - Pfizer.