Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un nou episod de poluare masivă în Capitală. Garda de Mediu, de urgență la Lacul Băneasa, unde o cantitate uriașă de substanțe poluante a fost devărsată în apă: „Nu există niciun pericol de contaminare” (FOTO, VIDEO)

Un nou episod de poluare masivă în Capitală. Garda de Mediu, de urgență la Lacul Băneasa, unde o cantitate uriașă de substanțe poluante a fost devărsată în apă: „Nu există niciun pericol de contaminare” (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Mai 2020, 18:34
Un nou episod de poluare masivă în Capitală. Garda de Mediu, de urgență la Lacul Băneasa, unde o cantitate uriașă de substanțe poluante a fost devărsată în apă: „Nu există niciun pericol de contaminare” (FOTO, VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea Galerie foto (4) Eveniment

Un nou episod de poluare masivă în Capitală. Garda de Mediu s-a deplasat de urgență în zona Lacului Băneasa, unde o cantitate uriașă de substanțe poluante a fost devărsată în apă, și a susține că „nu există niciun pericol de contaminare”. Incidentul a fost anunțat de primarul general Gabriela Firea, duminică, pe Facebook, iar autorul incidentului din nordul Bucureștiului ar putea ajunge la închisoare dacă se dovedește că substanțele sunt periculoase, potrivit B1 TV.
 

Garda de Mediu susține că nu există pericol de contaminare după devărsarea de substanțe poluante

 

„Poluare pe Lacul Băneasa! Poate fi o deversare de păcură sau altă substanță de la locuințele de pe malul lacului. Am închis stăvilarul spre Herăstrău. Garda de Mediu trebuie să afle urgent cine este poluatorul. În caz că nu are alte preocupări...”, a scris Gabriela Firea, duminică, pe Facebook.

În urma sesizării făcute de Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat că o cantitate mare de produse petroliere a ajuns în apele lacului. Aceștia au solicitat și sprijinul Apelor Române, care au prelevat probe pentru a identifica eventualele substanțe scurse și prejudiciul produs mediului.

 „Pe de o parte, iau mostre de apă ca să vadă exact care este natura poluării și care este gravitatea ei. Pe de altă parte, s-a izolat acea pată de ulei care contaminează apa”, a declarat Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului

Demnitarul susține că, „dintr-o primă observație, dar neconfirmată de analizele de laborator, se pare că ar fi vorba de ulei alimentar. Garda de Mediu are instrucțiune, astăzi, să investigheze și să verifice toți agenții economici care ar putea să folosească în procesele de producție sau în alte procese ulei sau uleiuri de diferite tipuri, să verifice modul în care au gestionat acele uleiuri, pentru că ei au obligația legală să le predea către colectori autorizați”.

Totuși, spune reprezentantul Gărzii de Mediu, nu sunt motive de îngrijorare, nici în ceea ce privește viața peștilor, dar nici pentru lac în sine.

„Nu există niciun pericol de contaminare, în sensul că nu e pusă în pericol viața peștilor sau apa, lacul în sine”, a subliniat secretarul de stat Mircea Fechet.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19


 

Incidentul de pe Lacul Băneasa, doar cel mai recent episod de poluare masivă din Capitală

 

În aprilie, România a fost condamnată de către Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru că nu a întreprins suficiente măsuri în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală. Vestea venea în contextul în care instanța europeană ceruse Comisiei să constate că statul român nu și-a îndeplinit obligațiile stipulate de Tratatul de Aderare în acest sens. Între 2007 și 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală, iar cote ridicate de poluare în cel mai mare oraș al țării au fost înregistrate chiar și pe perioada stării de urgență, când nivelul de trafic s-a redus semnificativ.

„România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Municipiului Bucureşti nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi a aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să adopte un plan de reducere a poluării cu PM10. După aceea, Primăria nu a fost capabilă să adopte măsurile asumate. Deocamdată, condamnarea nu prevede sancţiuni”, a fost reacția lui Costel Alexe, ministrul Mediului, după condamnarea primită de România din partea CJUE.

 

Curtea de Justiție a Uniunii Europen

Citeşte mai multe despre:   Garda de Mediu