Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre clorochină: Riscul de mortalitatea pentru pacienții COVID-19 este cu 45% mai mare

Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre clorochină: Riscul de mortalitatea pentru pacienții COVID-19 este cu 45% mai mare

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 20:57
Un nou studiu răstoarnă tot ce știam despre clorochină: Riscul de mortalitatea pentru pacienții COVID-19 este cu 45% mai mare  Eveniment

Un nou studiu științific răstoarnă toate teoriile despre clorochină şi  hidroxiclorochină, medicamente care până acum au fost considerate eficiente pentru tartarea pacienților infectați cu COVID-19. Nu doar că aceste medicamente nu s-au devedit eficiente, dar crește riscul în cazul persoanelor infectate care au deja alte afecțiuni grave. Riscul de deces şi de aritmie cardiacă a crescut în cazul unor pacienți după administrararea clorochinei, potrivit unui studiu amplu publicat vineri în jurnalul ştiinţific The Lancet.

Așa se face că oamenii de știință nu recomandă folosirea clorochinei în afara studiilor clinice, informează agenţia AFP.

Acesta este primul studiu pe scară largă referitor la eficiența clorochinei pentru tratarea caurilor de COVID-19, fiind testate aproape 15.000 de persoane,

Aceşti pacienţi au primit patru combinaţii diferite bazate pe clorochină (un medicament contra malariei) şi hidroxiclorochină (prescrisă, de exemplu, în poliartrita reumatoidă), tratamentele fiind administrate singure sau în asociere cu un antibiotic din familia macrolidelor.

Studiul a analizat date de la aproximativ 96.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, internaţi în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 şi 14 aprilie 2020, între timp externaţi sau decedaţi. Aproximativ 15.000 dintre aceştia au primit una dintre cele patru combinaţii (clorochină singură sau combinată cu antibiotic, hidroxiclorochină singură sau asociată cu acelaşi antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienţi din grupul de control cărora nu li s-a administrat acest tratament.

 

Riscul de mortalitatea crește în urma administrării clorochinei

 

Drept rezultat, cele patru tratamente au fost asociate cu un risc de mortalitate mult mai mare în comparaţie cu grupul de control (care a fost de 9,3%) - 16,4% din decese în cazul clorochinei administrate singură, 22,2% în combinaţie cu antibioticul; 18% pentru hidroxiclorochină singură şi 23,8% când a fost utilizată în combinaţie cu acelaşi antibiotic.

Autorii estimează că riscul de deces este cu 34% până la 45% mai mare în cazul pacienţilor care urmează aceste tratamente în comparaţie cu pacienţii cu comorbidităţi, adică factori de risc.

Riscul de aritmie ar fi de cinci ori mai mare în cazul aportului acestor două molecule, chiar dacă legătura cauză-efect nu este direct dovedită, au explicat autorii care au solicitat o confirmare "urgentă" prin studii clinice randomizate (pacienţi aleşi prin tragere la sorţi) înainte de orice concluzie.

De altfel, nu sunt singurele studii care indică efecte negative în cazul folosirii clorochinei, existând chiar spitale care au oprit tratamentul după ce s-a constatat faptul că pacienții au dezvoltat afecțiuni cardiace grave. 

 

Didier Raoult, principalul promotor al folosirii clorochinei pentru COVID-19

 

Didier Raoult, șeful Institutului de boli infecțioase din Marseille, a decis să distribuie pe scară largă tratamentul care constă într-o combinație de hydroxyclorochină (un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azithromycin, un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială.

Tratamentul prescris de Didier Raoult, a fost testat pe un numă foarte mic de oameni, totuși numeroși medici au preluat deja schema folosită de acesta, chiar dacă autoritățile ezită să recunoască validitatea medicamentului.

Pe baza primelor studii, Didier Raoult a tratat peste 4.000 de pacienți. Raoult a demarat la Institutul pe acre îl conduce un program extrem de agresiv de testare, potrivit Liberation, cu 1.500 de teste zilnic, în condițiile în care la nivelul întregii țări se făceau câte 4.000 de teste. El a criticat vehement strategia națională, cerând testarea pe scară largă, după modelul de succes al Coreei de Sud.

 

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Hidroxiclorochina