Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment „Un puzzle transilvan”. Academia Română anunță că 21 de piese medievale din istoria Clujului vor fi restaurate și reintroduse în circuitul cercetării naționale și internaționale

„Un puzzle transilvan”. Academia Română anunță că 21 de piese medievale din istoria Clujului vor fi restaurate și reintroduse în circuitul cercetării naționale și internaționale

Un articol de: Vladimir Ionescu - 31 Iul 2020, 12:47
„Un puzzle transilvan”. Academia Română anunță că 21 de piese medievale din istoria Clujului vor fi restaurate și reintroduse în circuitul cercetării naționale și internaționale foto: Pixabay Eveniment

Academia Română a anunțat, vineri, că 21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului și a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise și reintroduse în circuitul cercetării științifice naționale și internaționale.
 

„Un puzzle transilvan”: 21 de piese medievale din istoria Clujului vor fi restaurate și reintroduse în circuitul cercetării. Comunicatul Academiei Române


 

Biblioteca Filialei CLUJ-NAPOCA a Academiei Române

21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului și a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise și reintroduse în circuitul cercetării științifice naționale și internaționale.

Operațiunile se vor desfășura în cadrul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice“ finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Cele 21 de piese aparțin Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și fac parte dintr-un lot de 169 de volume și 10 fragmente de manuscrise medievale inventariate în anul 2018 la inițiativa conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai“.

Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Române este unul din principalii depozitari ai memoriei Clujului medieval. Aici se conservă o mare parte din ce patrimoniul care a aparținut bibliotecilor instituțiilor ecleziastice ale orașului medieval: parohia catolică Sf. Mihail, abația benedictină din Cluj-Mănăștur, conventurile franciscan și dominican, trecute toate în patrimoniu iezuit sau unitarian, în sec. al XVI-lea.
 

Academia Română are menirea să dezvăluie adevărul”, spunea Ioan Aurel Pop


 

La trei decenii de la Revoluția Română, președintele celui mai înalt for de știință și cultură din țară sublinia că Academia „are menirea să dezvăluie adevărul”.

„Cercetările din cadrul Academiei vor aprofunda și în ceea ce privește evenimentele care ne-au adus libertatea și afirmarea noastră democratică. Câștigarea libertății noastre imperfecte, pentru că realitatea este imperfectă, e cel mai important lucru obținut la Revoluție. Voltaire spunea odată, citatul îi este atribuit lui: «Nu sunt de acord cu părerea ta, dar mi-aș da și viața să fii liber să ți-o expui». Ei și-au dat viața pentru libertatea noastră și menirea noastră este să nu îi uităm și să le perpetuăm amintirea și idealurile”, sublinia Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în decembrie 2020.

Andreea Esca, noi mărturii despre coronavirus: ADEVĂRUL pe care publicul îl aştepta de mult  

Citeşte mai multe despre:   Academia Romana