Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un român, ajutor de șerif în Ohio: Trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri

Un român, ajutor de șerif în Ohio: Trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri

Un articol de: - 09 Oct 2015, 12:19
Un român, ajutor de șerif în Ohio: Trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri Foto: stiridecluj.ro Eveniment

Robert Stoika este un bărbat născut la Cluj, crescut la Brașov care a ajuns ajutor de șerif în îndepărtatul Ohio.

Stoika este polițist de 20 de ani într-un ținut de 1.400 km pătrați.

"M-am născut în Cluj și am aici familie, dar am crescut la Brașov până la vârsta de 14 ani, când am plecat în America. Tata a plecat înainte cu doi ani, din Italia, și apoi am plecat cu mama și cu frații.

La început a fost destul de greu. Am lăsat mulți prieteni acasă, tocmai intrasem în clasa a zecea. Câțiva ani a fost greu, pentru că a fost și un șoc să mă duc în America chiar după Revoluția din 1989. La 16 ani am lucrat și câștigam proprii mei bani, dar mai important am învățat mai bine engleza", a explicat Stoika pentru știridecluj.ro.

Întrebat cum a ajuns polițist, bărbatul a povestit că "la Revoluție am ieșit pe stradă și am văzut niște lucruri foarte urâte. Am văzut cum lumea suferă și atunci mi-am dorit să îmbrac haina de poliție. În SUA avem polițiști care vin în școli și le dau copiilor informații și așa am avut motivație foarte mare ca să devin polițist".

Românul a devenit cetățean american după cinci ani, iar despre activitatea pe care o desfășoară spune că "la noi nu se pune problema ca polițistul să nu fie apărat. Legea ne ține spatele când tragem cu pistolul. Am depus un jurământ și suntem antrenați. (...) La noi, dacă văd că viața mea este în pericol îi ordon suspectului să pună arma jos, să pună cuțitul jos sau orice obiect care cred că îmi dăunează mie, și poate ca să mă omoare. Dacă văd că nu mă ascultă, eu trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Antrenamentul nostru este zilnic și din Academie ne învață cum să vorbim cu oamenii. Trebuie să realizezi că din prima clipă când îți pui uniforma ești o țintă și trebuie să ai ochii în patru", a explicat Stoika.

În ceea ce privește amenzile, polițistul spune că "la fiecare amendă dată stabilim și o dată de tribunal. Dacă acuzatul nu plătește amenda și nu contestă, tribunalul emite mandat de arestare pentru că și-a bătut joc de sistem. Ești arestat și stai după gratii până când plătești. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri".

De altfel, și amenzile sunt usturătoare - 500 de dolari pentru aruncarea chiștocului pe jos.

Și nici autovehiculele nu sunt de lepădat, Stoika povestind că "nu avem cotă de benzină. Mașina mea e un Dodge Charger de 45 de mii de dolari". Întrebat ce se întâmplă când rămâne fără benzină, omul legii explică faptul că "nu se termină. Noi avem carduri și avem benzină oricât. Nouă ne trebuie mașina și nu se pune problema să nu ai echipamente".

Polițistul lucrează 10 ore pe zi, timp de 4 zile și are 3 zile libere. Salariul este de 85.000 de dolari pe an, adică 7.000 de dolari pe lună.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Cluj-Napoca,   politist,   Stiri Cluj-Napoca