Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un senator american cere investigarea tranzacției prin care proprietarul PRO TV a fost cumpărat de Petr Kellner: „Subminează interesele SUA. El și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei”

Un senator american cere investigarea tranzacției prin care proprietarul PRO TV a fost cumpărat de Petr Kellner: „Subminează interesele SUA. El și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Feb 2020, 19:58
Foto: Protv Eveniment

Senatorul american Marco Rubio a cerut autorităților americane să investigheze vânzarea Central European Media Enterprises, proprietarul PRO TV, către PPF, grupul deținut de miliardarul ceh Petr Kellner, pe motiv că acordul ar submina interesele SUA în Europa, prin prisma legăturilor dintre omul de afaceri și China.

Potrivit Axios, inițiativa demnitarului republican arată o îngrijorare crescândă a guvernului SUA privind influența tot mai mare a Chinei în zonele în care există bunuri și interese americane.

Astfel, Marco Rubio a redactat o scrisoare oficială în care denunță tranzacția. Documentul a fost trimis către procurorul general al SUA, Bill Barr, dar și către ministrul american al finanțelor, Steve Munchin.

În document, Rubio susține că PPF și directorul său general, Petr Kellner, au deja un istoric în care au „acționat ca intermediari ai Chinei în interiorul Cehiei”.

„Kellner și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei de peste hotare”, mai scrie acesta.

„Statele Unite au interesul de a conserva un peisaj media liber și deschis peste hotare, dar și să împiedice Partidul Comunist Chinez din a manipula aceste platforme în eforturile sale de a sumbina normele democratice din toată lumea”, arată același document.

Rubio mai susține că, „în Serbia, de exemplu, firmele de telecomunicații deținute de PPF lucrează cu Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G. În Republica Cehă, operatorul de telecomunicații mobile al PPF și furnizorul său de echipamente utilizează echipamente Huawei. Cel mai flagrant, subsidiara Home Credit a angajat o firmă de PR pentru 2.000 de ore de muncă dedicată manipulării opiniei publice din Cehia în favoarea Chinei – aceasta a inclus spionarea politicienilor cehi, presarea mass-media în vederea retragerii articolelor critice la adresa Chinei, precum și înființarea unui nou think-tank, Sinoskop, care a angajat analiști părtinitori pentru a influența dezbaterile publice”.

De altfel, chiar și presa din Cehia scria, în decembrie 2019, că una dintre firmele deținute de Petr Kellner a angajat o companie de PR, pentru a promova regimul comunist din China în societatea cehă. (Detalii AICI)

România este a doua piață pentru CME, după Cehia, iar Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, după achiziționarea sediului ING Bank și a complexului Metropolis Center, ambele din București, scrie și profit.ro.

Acordul „subminează interesele SUA din Europa Centrală și de Est și China”, a adăugat Rubio.

 

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Pro Tv