Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un trib amazonian trăieşte în afara timpului: Nu au vârstă şi nici luni sau ani!

Un trib amazonian trăieşte în afara timpului: Nu au vârstă şi nici luni sau ani!

Un articol de: - 20 Mai 2011, 23:24
Un trib amazonian trăieşte în afara timpului: Nu au vârstă şi nici luni sau ani! Foto: dailymail.co.uk Eveniment
Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth au descoperit un trib amazonian care nu are noţiunea de timp şi pentru care diviziune temporală aprape că nu există, informează Daily Mail.

Pentru tribul Amondawa din Brazila, concepte precum „timp”, „săptămână” „lună” sau „an” sunt complet necunoscute, vârsta fiind indicată de schimbarea numelui, în timp ce singura formă de diviziune temporală cunoscută este diferenţa dintre zi şi noapte, precum şi dintre sezonul secetos şi cel ploios.

Aceasta este prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că ideea de timp nu este un concept universal adânc înrădăcinat în conştiinţa umană cum se credea înainte.

Pentru ei, timpul nu există aşa cum îl concepem noi. Acum putem afirma sus şi tare că există cel puţin o limbă şi o cultură care nu are noţiunea timpului ca ceva ce poate fi măsurat, numărat sau despre care se poate vorbi la modul abstract”, a declarat cercetătorul Chris Sinha, unul dintre autorii studiului despre tribul amazonian.

Lingvistul Wany Sampaio şi antropologul Vera da Silva Sinha au petrecut 8 săptamâni în acest trib încercând să înţeleagă în ce termeni pun aceştia problema unei concept precum “săptămâna viitoare” sau “anul trecut”.

"Oamenii din tribul Amondawa vorbesc şi gândesc altfel. Pentru ei, timpul nu înseamnă bani, nu se grăbesc să termine un proiect la timp şi nimeni nu îşi face planuri pentru anul viitor. Pare că sunt mai liberi decât noi”, spune Chris Sinha.

Primul contact cu acest trib a avut loc în 1986, iar de atunci comunitate îşi vede în continuare liniştită de obiceiurile sale, principalele îndeletniciri fiind vânatul, pescuitul şi creşterea animalelor. Însă odată cu pătrunderea tehnologiei în spațiul lor, mulți dintre ei au învățat portugheza, iar acum limba lor este pe cale de dispariție.