Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce idei mai au cei de la USR. O nouă propunere controversată: 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor şi simbolurilor comuniste

Ce idei mai au cei de la USR. O nouă propunere controversată: 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor şi simbolurilor comuniste

Un articol de: Redacția B1.ro - 24 Mar 2019, 13:17
Foto: pixabay.com Eveniment

Un grup de parlamentari USR a depus la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoare pentru cei care promovează ideile și doctrinele comuniste, informează Adevărul

Este vorba despre o propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist, iar cei care ar încălca prevederile acesteia ar risca o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani. 

„Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist şi combaterea incitării la ură, la discriminare şi violenţă pe motiv de diferenţă de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist”, se arată în proiectul care a fost depus de 28 de parlamentari USR

Astfel, inițiatorii proiectului propun să fie pedepsiți cu închisoarea sau cu interzicerea unor drepturi cei care inițiază organizaţii cu caracter comunist, aderă la un astfel de grup sau sprijină, sub orice formă o asociere de acest fel.    

Riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la trei ani şi interzicerea unor drepturi și cei care confecționează, vând, răspândesc sau dețin simboluri comuniste. 

Sancțiuni sunt prevăzute în proiectul celor de la USR și pentru persoanele care utilizează în public simbolurile comuniste, distribuie sau pun la dispoziție publicului, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste. 

Pe de altă parte, în proiectul de lege se menționează că nu constituie o infracțiune ”fapta prevăzută dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public”. 

Dacă cei de la USR vor pedepse aspre pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste, în Germania, o nouă versiune a „Mein Kampf”, cartea lui Adolf Hitler, a fost republicată în 2016 și poate fi cumpărată din librării. 

Este vorba despre o versiune de 2.000 de pagini, dublu față de varianta inițială. Asta pentru că cea din urmă conține și un comentariu critic la adresa manifestului lui Adolf Hitler.

Aceasta nu este singura propunere controversată a celor de la USR. Recent, Andrei Caramitru a susținut că după ce partidul său va ajunge la guvernare, în fiecare capitală de județ va fi construit un muzeu al luptei anti-corupție și fiecare elev, student și bugetar va fi obligat să meargă acolo două zile pe an.

”După ce scăpăm de javrele astea penale, vinovații sunt pedepsiți și autostrăzile încep sa fie construite, mai e ceva de făcut. Să construim in fiecare capitală de județ un muzeu al luptei anti-comuniste și un muzeu al luptei anti-corupție. Și fiecare elev, student și angajat la stat să petreacă OBLIGATORIU 2 zile pe an acolo. In plus - în toate școlile - cursuri obligatorii despre anti-comunism, anti-coruptie și educatie civică, date de ONG-uri cu oameni cu experiență”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook. 
 

Citeşte mai multe despre:   USR,   Senat,   Andrei Caramitru
 
 
 
Loading...