Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vaccinarea anti-COVID ar putea fi periodică. Alexandru Rafila: Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale

Vaccinarea anti-COVID ar putea fi periodică. Alexandru Rafila: Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale

Un articol de: Maria Zărnescu - 14 Feb 2021, 09:25
Vaccinarea anti-COVID ar putea fi periodică. Alexandru Rafila: Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner Eveniment

Profesorul Alexandru Rafila anunță că vaccinul anti-COVID ar putea să aibă un ciclu de administrare precum serul anti-gripal. Practic, vaccinul care previne îmbolnăvirea de COVID-19 ar putea fi administrat periodic. Reprezentantul României la OMS susține că acest lucru s-ar putea întâmpla din două motive, pe de-o parte mutațiile pe care virsurul le-ar putea suferi în timp, dar și persistența răspunsului imun în rândul oamenilro.

 

Vaccinarea anti-COVID ar putea fi perioadică, anunță profesorul Alexandru Rafila

 

Rafila a explicat, la Digi 24, că există două motive, în opinia sa, care ar putea conduce la vaccinarea perioadică anti-COVID. Pe de-o parte este vorba despre mutațiile pe care virusul le poate suferi de-a lunul timpului și eficiența pe care serul o va avea în fața noilor tulpini.

Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate”, a explicat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, reprezentantul României la OMS a mai explicat că un al doilea aspect ce ar putea duce la imunizarea perioadică în fața COVID-19 este răspunsul pe care organismul îl are în fața vaccinului și mai ales durata perioadei în care o persoană prezintă anticorpi în fața infecției cu SARS-CoV-2.

Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a adăugat el.

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-COVID,   COVID-19,   Alexandru Rafila