Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vaccinul realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a atins eficacitatea de 90% dintr-o greșeală „norocoasă”. Cum a fost administrat produsul anti-COVID

Vaccinul realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a atins eficacitatea de 90% dintr-o greșeală „norocoasă”. Cum a fost administrat produsul anti-COVID

Un articol de: Maria Zărnescu - 24 Noi 2020, 09:06
Vaccinul realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a atins eficacitatea de 90% dintr-o greșeală „norocoasă”. Cum a fost administrat produsul anti-COVID Foto: pixabay.com Eveniment

Vaccinul anti-COVID, realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford ar fi atins eficacitatea de 90% printr-o greșeală norocoasă, scrie The Guardian. Potrivit sursei citate, o parte dintre participanții la studiu au primit inițial o jumătate din doza de vaccin, iar ulterior o doză întreagă, ajungând astfel la pragul de eficacitate de 90%.

 

Vaccinul Oxford, eficacitate generală de 70%

 

În cursul zilei de luni, cercetătorii au dezvăluit faptul că vaccinul împotriva noului coronavirus are o eficacitate de 70%. Însă, aceasta poate ajunge la 90% dacă produsul este administrat în două serii, pentru început doar jumătatea dintr-o doză de vaccin, iar ulterior o doză întreagă, informează sursa citată mai sus.

Vicepreședintele executiv al AstraZeneca a precizat faptul că s-a ajuns la administrarea vaccinului astfel dintr-o greșeală „norocoasă”. Cercetătorii au remarcat acest lucru în luna aprolie, când administrau vaccinul voluntarilor din studiu. La acel moment s-a sesizat că durerile de cap, oboseala și durerile la locul inoculării sunt mai ușoare decât s-ar fi așteptat. „Am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a explicat vicepreședintele executiv al companiei, Mene Pangolas.

 

Vaccinul, administrat în două serii

 

Pangolas a explicat, potrivit sursei citate, că cercetătorii au continuat studiul, iar o doză întreagă a fost aplicată acestor persoane după un interval de timp stabilit de la administrarea primei jumătăți.

Astfel, aproximativ 3.000 de oameni au primit inițial doar jumătate din doza vaccinului anti-COVID, iar după 4 săptămâni o doză întreagă. Datele colectate în urma aceste strategii au arătat că acești voluntari au fost protejați în proporție de 90%.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Totuși, în eșantionul mai mare, în care au fost administrate două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%. Pentru moment, oamenii de știință nu știu încă de o jumătate de doză este mai eficientă, însă, aceasta ar putea declanșa mai rapid sistemul imunitar. „Este posibil ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a precizat Sarah Gilbert, cea care a condus studiile la Universitatea Oxford.

Citeşte mai multe despre:   AstraZeneca,   Universitatea Oxford,   vaccin anti-Covid