Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Regres total pentru Institutul Cantacuzino: Niciun vaccin antigripal nu va putea fi produs în următorii 7-8 ani

Regres total pentru Institutul Cantacuzino: Niciun vaccin antigripal nu va putea fi produs în următorii 7-8 ani

Un articol de: Sebastian Pricop - 14 Feb 2020, 14:30
Eveniment

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino”, în trecut un reper de excelență pentru dezvoltarea medicinei românești, se zbate de ani buni pentru a își reveni după ce și-a pierdut toate licențele pentru producerea vaccinurilor.

În această lună, s-au împlinit zece ani de când Institutul Cantacuzino a pierdut licenţele de producere a vaccinurilor împotriva tuberculozei, gripei, turbării şi tetanosului. Iar veștile nu sunt nici în prezent îmbucurătoare.

Locțiitorul comandantului instituţiei, colonelul Dragoș-Alexandru Necula, a arătat vineri că vor mai trece încă vreo 7-8 ani până când Institutul Cantacuzino va mai avea capacitatea de a produce vaccinuri antigripale.

"Nu putem să spunem că se scoate într-un an, doi. Trebuie studii preclinice, în vivo, în vitro, sunt o sumedenie de activităţi premergătoare pentru a scoate acest vaccin pe piaţă. Ori, Armata va scoate un produs la o tehnologie la fel sau mai performantă decât ceea ce este pe piaţă. Acesta este nivelul nostru de ambiţie”, a spus Dragoș Necula, la Europa FM.

Institutul a fost transferat acum mai bine de 2 ani de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Apărării, devenind astfel unitate militară. Pe atunci ministru al Apărării era Mihai Fifor care se lăuda că într-un an și jumătate institutul va putea să reia producția de vaccin.

Lucru imposibil de pus în practică, s-a dovedit ulterior pentru că de la Institut plecaseră sute de angajaţi, iar investiţiile fuseseră stopate. În ultimii 2 ani, Ministerul Apărării a angajat 300 de persoane şi a cumpărat echipamente.

Colonelul Dragoș-Alexandru Necula spune acum că e nevoie de 150 de milioane de euro pentru echipamente, bani ce ar putea fi atraşi de la Uniunea Europeană. În plus, trebuie aduşi noi cercetători care să găsească noi formule pentru vaccinuri, mai ales că o parte dintre substanţele folosite în trecut la Cantacuzino au fost interzise între timp.

Ce poate promite acum Ministerul Apărării este că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” nu va rămâne fără cele aproximativ 18 hectare de teren pe care le are, în centrul Capitalei şi în Băneasa.

Citeşte mai multe despre:   Institutul Cantacuzino
 
Loading...