Valeriu Gheorghiță: Dacă ne vom vaccina mai mulți, putem evita o creștere substanțială a numărului de cazuri COVID. Acum e o scădere vizibilă a celor care se vaccinează, dar sperăm ca trendul să se inverseze (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Dacă ne vom vaccina mai mulți, putem evita o creștere substanțială a numărului de cazuri COVID. Acum e o scădere vizibilă a celor care se vaccinează, dar sperăm ca trendul să se inverseze (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că ține doar de noi să evităm o creștere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus. Când oamenii se vor întoarce din concedii și va începe sezonul rece, bilanțul contaminărilor zilnice va crește, dar depinde de noi și disponibilitatea noastră de a ne vaccina cât de mari vor fi cifrele, a subliniat medicul. Gheorghiță a ținut să precizeze că e păcat să „dăm cu piciorul” la situația epidemiologică bună în care am ajuns acum, după tot efortul colectiv depus.

Valeriu Gheorghiță: Dacă ne vom vaccina mai mulți, putem evita o creștere substanțială a numărului de cazuri COVID. Acum e o scădere vizibilă a celor care se vaccinează, dar sperăm ca trendul să se inverseze

Valeriu Gheorghiță, despre importanța vaccinării anti-COVID în evitarea valului 4 al pandemiei

„Eu mă aștept să nu crească numărul de cazuri dacă persoanele se vor vaccina în perioada următoare. Suntem, sigur, într-o situație bună, dar ține de noi și de cum vrem să mergem înainte din punct de evdere al evoluției pandemiei. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la o situație așa bună epidemiologic, căci a fost obținută printr-un efort comun al oamenilor, care au respectat regulile și s-au vaccinat, și al autorităților.

Cred că avem nevoie de o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Asta n-o putem obține decât prin vaccinare.

Cred că e important să înțelegem vaccinarea ca măsură de prevenție, proactivă și nu reactivă la o creștere a numărului de cazuri. Nu trebuie să așteptăm iar o creștere a cazurilor, pacienți mulți la ATI sau care să stea la UPU fără să aibă loc să se interneze, pentru a ne convinge că e important să ne vaccinăm.

Nu sunt adeptul vaccinării de frică, de teamă, ci să înțelegem beneficiile reale ale vaccinării pentru a evita creșterea numărului de cazuri.

Nu trebuie să așteptăm creșterea numărului de cazuri. Dacă ne vom vaccina într-o măsură mai mare în următoarele două luni, putem evita o creștere substanțială a numărului de cazuri.

Sigur, vom avea o creștere a cazurilor, va fi sezonul rece, oamenii se întorc din concedii, stau mai mult în spații închise, deci crește probabilitatea, dar ține de noi.

E important pentru noi, la CNCAV, să continuăm campania de vaccinare într-un proces cât mai simplificat. Acum e o scădere vizibilă a celor care se vaccinează cu doza 1, dar sperăm ca acest trend să se inverseze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe