Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță, despre certificatul verde: Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur

Valeriu Gheorghiță, despre certificatul verde: Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur

Un articol de: Elena Stanciu - 07 Mai 2021, 23:02
Valeriu Gheorghiță, despre certificatul verde: Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur Foto: Guvernul României / Facebook Eveniment

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că certificatul verde privind condițiile de călătorie în Uniunea Europeană ar putea fi implementat la finalul lunii iunie sau începutul lui iulie, acestea fiind așteptările la nivel european.

 

Precizările medicului Valeriu Gheorghiță depsre certificatul verde 

 

"Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24, potrivit News.ro.

Autoritățile din România lucrează la implementarea sistemelor care să permită alinierea României cu celelalte state din blocul comunitar, a mai spus Gheorghiță.

"Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului, de a-l transmite celor din jur. (...) Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări, altfel, orice persoană poate să se testeze şi conceptul care se doreşte la nivel european este accesul gratuit la testare tocmai pentru a nu fi, într-un fel sau altul, condiţionată vaccinarea”, a mai precizazt Valeriu Gheorghiță.

Certificatul verde este un document care va fi disponibil atât în format tipărit, cât și digital, și care va arăta dacă o persoană a fost vaccinată anti-COVID-19, dacă a fost testată negativ pentru infecția cu coronavirus sau dacă a trecut prin boală. Certificatul nu reprezintă o condiție pentru libera circulație în UE, dau asigurări oficialii europeni. Posesorii unui astfel de document nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, precum carantina, autoizolarea sau testarea.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   certificat verde