Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță, despre persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca: Trebuie continuată schema de vaccinare. Experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță, despre persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca: Trebuie continuată schema de vaccinare. Experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 08 Apr 2021, 17:00
Valeriu Gheorghiță, despre persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca: Trebuie continuată schema de vaccinare. Experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua (VIDEO) Eveniment

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, recomandă ca persoanele vaccinate cu prima doză din serul AsteaZeneca să continue schema de vaccinare. ”Experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză”, a declarat medicul în conferința de presă de joi, în care a anunțat că România va continua vaccinarea populației cu serul produs de compania AstraZeneca.

 

Valeriu Gheorghiță: Mesajul trebuie să fie acela de a se continua schema de vaccinare cu AstraZeneca

 

”Mesajul trebuie să fie acela de a se continua schema de vaccinare, pentru că din toate persoanele care au fost vaccinate, la nivel european cu cea de-a doua doză, nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice după cea de-a doua doză. Cu alte cuvinte, experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvența reacțiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvența reacțiilor înregistrate după a doua doză”, a spus Gheorghiță.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Întrebat cum se va decide ce tip de ser va primi o persoană vaccinată cu prima doză de la AstraZeneca și care a prezentat reacții adverse, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Reacții adverse sunt două care contraindică vaccinul de la AstraZeneca - șocul anafilactic este o contraindicație absolută pentru a face cea de-a doua doză dacă la prima doză dezvolți această reacție adversă severă și apariția unui eveniment trombotic.

Dacă după prima doză se raportează acest eveniment trombotic care va fi confirmat în urma analizei acelei reacții adverse, o confirmare medicală, în urma investigațiilor medicale se va da această recomandare ca la șocul anafilactic. (...)

Se consideră că apariția acestor evenimente trombotice are un substrat imunologic, adică este o reacție a organismului nostru, care dezvoltă o reacție inflamatorie exacerbată. (...) Se va analiza punctual oportunitatea continuării vaccinării, în primul rând, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim. În acest caz se vor lua în discuție următoarele aspecte: dacă există sau nu un substrat identificat în cazul respectiv, dacă persoana respectivă are un risc individual crescut de a dezvolta COVID-19 și, eventual o formă severă, și se va pune în balanță riscul versus beneficiu. Este o analiză individualizată, nu este o recomandare care să vizeze toate cazurile, tocmai pentru că sunt cazuri extrem de rare și fiecare persoană poate să aibă un anumit profil de factori de risc”.Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

 

Gheorghiță: Înțeleg perfect îngrijorarea oamenilor, sunt întru totul de acord cu preocupările și cu ezitarea

 

De asemenea, întrebat ce se întâmplă cu cei care se tem să facă rapelul cu AstraZeneca și pentru o periodă nu iau nicio decizie, Valeriu Gheorghiță a explicat: „Conform rezumatului caracteristicilor produsului, avem o o perioadă între patru și până la 12 săptămâni în care putem să facem cea de-a doua doză. (...) Recomandarea noastră este de a continua schema de vaccinare și de a ne prezenta la doza de rapel. Aș vrea să transmit cât se poate de clar, de omenește că înțeleg perfect această îngrijorare, sunt întru totul de acord cu preocupările și cu ezitarea, nu mi se pare nimic nefiresc. Tocmai de aceea, rolul nostru este să  liniștim oamenii și să prezentăm exact informațiile așa cum sunt”.

 

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   AstraZeneca