Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea vârstnicilor: Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea vârstnicilor: Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie

Un articol de: Irina Mina - 12 Ian 2021, 16:34
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea vârstnicilor: Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit, marți, înt-o conferință de presă, despre vaccinarea vârstnicilor, menționând că modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie.

„Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să recunoască istoricul medical al fiecărei persoane”

Majoritatea colegilor cu care am vorbit, din rețeaua de medicină de familie, au și solicitări în acest sens (programarea vârstinicilor pentru vaccin, n.r.) și au și făcut o evaluare a persoanelor pe care le au în îngrijire. Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să recunoască istoricul medical al fiecărei persoane și să ofere informațiile necesare legate de vaccinare și de beneficiile vaccinării, și, practic, cu fiecare persoană în parte se stabilește ziua și centrul de vaccinare în care dorește să fie vaccinat sau acest lucru se poate face individual, separat, prin aparținător, prin call center sau Direcția de Asistență Socială”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Cât despre procentul celor care vor să se vaccineze, fie că au boli cronice, fie că au peste 65 de ani, acesta a spus: „Nu avem aceste date transmise de la nivel primar, însă, repet, datele pe care astăzi le-am aflat, transmise de biroul OMS din România, arată o estimare de moment de circa 50%”.

Valeriu Gheorghiță: În etapa a II-a vor fi operaționalizate 750 centre, cu circa 1.766 de puncte de vaccinare

Amintim că Valeriu Gheorghiță a precizat că sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, pentru etapa a II-a din Strategia națională. În prezent, spune oficialul, se administrează vaccinuri în circa 235 de centre.

Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a II-a, sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de  persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a declarat el.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că au fost identificate categoriile aferente etapei a II-a. Printre acestea se numără persoanele cu diabet zaharat, cele cu boli autoimune și cele cu boli ardiovasculare cronice, dar și persoanele care suferă de obezitate.

Valeriu Gheorghiță, detalii despre etapa a doua a campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat marți că etapa a doua a procesului de imunizare va debuta pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele sociale. Medicul a detaliat modul în care se va desfășura întregul proces pentru aceste categorii.

Rămâne valabil. Chiar din data de 15 ianuarie, echipele mobile merg la centrele sociale și efectuează vaccinarea. În ceea ce privește modalitatea de efectuare a procesului de vaccinare, există instrucțiuni transmise către DSP-uri, chiar de la sfârșitul săptămânii trecute. La nivelul fiecărui județ DSPcare are în evidență toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel județean stabilește programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puțin 2 de ore anterior deplasării echipei mobile se anunță administratorul centrului pentru a obține consimțământul informat al persoanlor internate, urmând ca apoi echipa mobilă să se deplaseze la fața locului cu vaccinurile necesare în funcție de câte persoane se vor vaccina. La sediul centrelor e pot vaccina atât angajații cât și beneficiarii, iar ele vor fi intoduse ulterior în registrul electronic național al vaccinărilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   vaccinare anti-COVID-19