Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță explică de ce este necesară continuarea vaccinării cu serul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță explică de ce este necesară continuarea vaccinării cu serul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Un articol de: Beatris Ionita - 15 Apr 2021, 21:33
Valeriu Gheorghiță explică de ce este necesară continuarea vaccinării cu serul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca Foto: facebook.com/guv.ro Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a vorbit, joi seară, la TVR, despre decizia autorităților din domeniul medical de a continua imunizarea cu serul de la AstraZeneca, în condițiile în care alte țări europene l-au scos din schemă, din cauza reacțiilor adverse.

Medicul militar a explicat că este necesară folosirea acestuia, în condițiile în care nu sunt stocuri de la alte companii farmaceutice care să acopere necesitățile de vaccinare. Expertul a mai spus că dacă nu se va atinge în timp util ținta de vaccinare de peste 60-70% din populație, noul coronavirus ar putea suferi noi mutații periculoase.

"Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare. Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menținerea calității prin menținerea lanțului de frig și tocmai de aceea siguranța și mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorități.

În perspectiva în care se va reuși asigurarea unei rate vaccinale de peste 60-70%, virusul nu va mai avea posibilitatea să selecteze noi variante, mutații care să nu poată fi combătute prin vaccinare.

Există o altă vulnerabilitate - de extindere a variantelor virale care nu sunt suficient acoperite de vaccinurile actuale. De aceea se evaluează eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată la 6 luni, doar dacă se constată o creștere a prevalenței cazurilor cu tulpini neacoperite de vaccin" a explicat Valeriu Gheorghiță.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghiță,   vaccin AstraZeneca