Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță: Ne putem îngrijora când apar manifestări clinice la cel puțin patru-cinci zile de la vaccinare. Nu că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi semne ale infecției cu SARS-CoV-2

Valeriu Gheorghiță: Ne putem îngrijora când apar manifestări clinice la cel puțin patru-cinci zile de la vaccinare. Nu că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi semne ale infecției cu SARS-CoV-2

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Mar 2021, 08:34
Valeriu Gheorghiță: Ne putem îngrijora când apar manifestări clinice la cel puțin patru-cinci zile de la vaccinare. Nu că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi semne ale infecției cu SARS-CoV-2 foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a explicat că reacțiile adverse trebuie să devină îngrijorătoare atunci când apar la cel puțin patru-cinci zile de la vaccinare, caz în care ar putea fi vorba despre semne ale infecției cu SARS-CoV-2.

Valeriu Gheorghiță: În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare și durează câteva ore

 

„Ne putem îngrijora atunci când aceste reacţii adverse sau aceste manifestări clinice apar la cel puţin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul. Şi de ce? Nu că ar fi o reacţie adversă atipică, ci pentru că s-ar putea să fie, de fapt, semne evocatoare pentru infecţia cu SARS-CoV-2, ceea ce însemnă că trebuie să testăm în situaţia respectivă, să nu confundăm o aşa-zisă reacţie adversă la vaccin cu debutul clinic al maladiei COVID-19. În general, majoritatea reacţiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare şi durează câteva ore sau o zi, două zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că reacțiile adverse post-vaccinare durează rareori două zile.

Valeriu Gheorghiță recunoaște că există oameni care ezită sau amână vaccinarea din cauză că se tem de eventuale reacții adverse, dar a explicat că aceste reacții nu sunt manifestări grave, ci sunt unele „pasagere”. În situații de acest gen, cei vaccinați pot utiliza antitermice „obișnuite” sau antiinflamatoare.

„Este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenţie, pentru că în situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor, deja vedem ce se întâmplă în Timişoara, spitalele sunt aproape pline. Impactul vaccinării, după cum am observat, apare după un interval de circa o lună - o lună şi jumătate, deci beneficiile nu sunt imediate. Deci e important ca aceste două măsuri -  respectarea măsurilor de prevenţie, restricţiile care sunt impuse, pe lângă vaccinare - trebuie să fie cât se poate de bine gestionate”, a mai spus oficialul, duminică seară.

De la debutul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 și până duminică la ora 17, în România au fost administrate peste 1,82 milioane de doze de ser, dintre care cele mai multe de la Pfizer-BioNTech (circa 1,53 milioane), iar restul de la AstraZeneca (aproximativ 187.000) și Moderna (în jur de 109.000).

Astfel, la nivel național au fost vaccinate circa 1,17 milioane de persoane, dintre care mai bine de 652.000 au primit inclusiv rapelul. În total au fost înregistrate 6.049 de reacții adverse – 737 de tip local, respectiv 5.312 de tip general.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghiță,   vaccin anti-COVID-19,   pandemie de coronavirus