Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Valeriu Gheorghiță: Probabil în aprilie vom începe a treia etapă de vaccinare / Cred că la finele anului vom putea aprecia că pandemia va fi sub control

Valeriu Gheorghiță: Probabil în aprilie vom începe a treia etapă de vaccinare / Cred că la finele anului vom putea aprecia că pandemia va fi sub control

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Feb 2021, 00:12
Valeriu Gheorghiță: Probabil în aprilie vom începe a treia etapă de vaccinare / Cred că la finele anului vom putea aprecia că pandemia va fi sub control Foto: Guvernul României / Facebook Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, vineri seară, că din luna aprilie ar putea începe a treia etapă, iar numărul românilor vaccinați zilnic ar putea ajunge la 100.000. Totuși, există și o condiție: să nu fie întârzieri în livrarea dozelor. Medicul militar a mai spus că deja de o lună constată o scădere continuă, progresivă, a numărului de infectări cu coronavirus și că dacă această campanie de vaccinare va decurge bine, „la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control”.

 

Valeriu Gheorghiţă: Cred că la sfârşitul anului vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control

 

„E o cursă contracronometru. Vaccinând un număr cât mai mare de persoane, scădem circulaţia acestui virus și nu-i mai dăm șansa să capete noi mutații ce l-ar putea face să scape de sub acoperirea pe care o au aceste vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, pentru Digi24.

Acesta a mai precizat că, în ultima lună, a constatat o scădere progresivă a numărului de infectări cu coronavirus: „În ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere continuă, progresivă, a numărului de cazuri confirmate, media săptămânală în cea de-a patra săptămână atingând o scădere cu 87%. Această scădere înregistrată în rândul persoanelor din sistemul sanitar, vaccinate, e de cel puţin de două ori mai mare decât în rândul populaţiei generale, deși vorbim de un nivel similar de expunere”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că dacă totul va merge bine, la finalul anului vom putea spune că ținem sub control pandemia.

„Cred că dacă vom avea o campanie reuşită de vaccinare, vom atinge acest prag de peste 70% de persoane vaccinate până în luna septembrie. Condiția e ca în acest timp să nu apară o nouă variantă virală care să devină dominantă. (...) Cred că la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control”, a spus Gheorghiță. 

 

Gheorghiță susține că a treia etapă de vaccinare anti-COVID-19 ar putea începe în aprilie

 Se REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

Medicul militar a mai spus că după prima săptămână din luna martie vor reîncepe înscrierile pe platformă pentru vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani: „Reînscrierile încep în a doua parte a lunii martie. Activitatea propriu-zisă de vaccinare va începe din 15 martie, ceea ce înseamnă că programările se vor deschide cel puţin cu o săptămână înainte”.

Gheorghiță a precizat apoi că ar putea fi deschise încă 200 de centre de vaccinare.

„Din aprilie vom deschide cu siguranţă majoritatea centrelor pe care le avem propuse în fiecare judeţ, ceea ce înseamnă circa 1.760 de cabinete”, a mai spus el, pentru Digi24.

Tot din aprilie ar putea începe a treia etapă de vaccinare: „Cred că undeva la mijlocul lunii aprilie să deschidem şi etapa a treia de vaccinare”.

Și tot din aprilie, a mai susținut Valeriu Gheorghiță, numărul românilor vaccinați zilnic ar putea ajunge la 100.000, cu condiția să nu fie probleme în livrarea tranșelor de vaccin: „Noi anticipăm că, din aprilie, când vom deschide aceste cabinete, vom putea depăşi 100.000 de persoane, cu condiţia să avem şi dozele”.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că vaccinarea personalului din învăţământ va începe în a doua parte a săptămânii viitoare. A mai precizat, de asemenea, că nu mai există în stocuri nicio doză din vaccinul produs de Moderna, rapelul urmând a fi asigurat din tranșa care va veni în România săptămâna viitoare.