Valeriu Gheorghiță: Vaccinurile sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta, cu condiția să ai schema de vaccinare completă. Tocmai de aceea, Marea Britanie a redus intervalul dintre doze (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Vaccinurile sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta, cu condiția să ai schema de vaccinare completă. Tocmai de aceea, Marea Britanie a redus intervalul dintre doze (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că toate cele patru vaccinuri folosite în România sunt la fel de eficiente în fața tulpinii Delta (indiene) a coroavirusului ca în fața celorlalte variante de SARS-CoV-2, condiția fiind ca schema de vaccinare să fie completă. Gheorghiță a punctat că în Marea Britanie a și fost redusă perioada dintre administrarea celor două doze, tocmai pentru că e important, în raport cu tulpina indiană, ca schema de vaccinare să fie completă.

Valeriu Gheorghiță: Vaccinurile sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta, cu condiția să ai schema de vaccinare completă. Tocmai de aceea, Marea Britanie a redus intervalul dintre doze

Valeriu Gheorghiță, despre eficiența vaccinurilor în fața variantei Delta a coronavirusului

„Sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta, cu condiția să ai o schemă completă de vaccinare. Asta e diferența vizavi de eficiența vaccinurilor pentru tulpina Delta, comparativ cu tulpina britanică sau tulpina Alfa, unde, după prima doză de vaccin, s-a dovedit că oferă protecție într-o măsură crescută.

În Marea Britanie, acum, persoanele vaccinate cu o sigură doză aveau un risc de doar 3 ori mai mic de a se îmbolnăvi, comparativ cu cele cu schemă completă, care aveau un risc de 20 de ori mai mic de a se îmbolnăvi cu această tulpină. De asta și Marea Britanie a decis să reducă intervalul dintre doze, de la 12 la 8 săptămâni, pentru a grăbi procesul de completare a schemelor de vaccinare.

Altfel, nu există diferență între cele 4 tipuri de vaccin folosite azi în România față de infecția cu această tulpină”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe