Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment VÂRSTA DE PENSIONARE, schimbată OFICIAL în România: Primii vizați de noua lege sunt medicii...

VÂRSTA DE PENSIONARE, schimbată OFICIAL în România: Primii vizați de noua lege sunt medicii...

Un articol de: B1.ro - 12 Iul 2018, 07:13
VÂRSTA DE PENSIONARE, schimbată OFICIAL în România: Primii vizați de noua lege sunt medicii... Eveniment

Se preconizează noi schimbări în ceea ce priveşte vârsta de pensionare în România.
Un proiect care acordă medicilor posibilitatea de a se pensiona la cerere, la vârsta de 67 de ani a fost depus la Senat de fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi senatorul PSD, Ion Rotaru
Iniţiatorii susţin că astfel încearcă să soluţioneze problema deficitului de personal în sistemul medical, informează Mediafax.

Proiectul de lege, depus pe 3 iulie la Senat de cei doi parlamentari PSD, vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. "Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare", potrivit textului iniţiativei legislative.

"Aproape că nici nu mai e cazul să discutăm cu privire la presiunea imensă care se exercită asupra sistemului medical românesc din cauza lipsei deja cronocizate a a personalului medical în special în zonele mai puţin dezvoltae, dar chiar şi în oraşele mari, cum sunt capitalele de judeţ. Astfel, comform statisticilor publicate, deşi promoţiile absolvenţilor de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical, în ultimii ani din România au fost de patru ori mai mari faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, multe spitale din ţară au secţii închise din lipsă de specialişti", se arată în expunerea de motive a proiectului.

"Pentru rezolvarea acestei situaţii avem în vedere reluarea procedurii legislative de modificare a articolului 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul stabilirii posibilităţii ca medicii să se pensioneze la cerere, la vârsta de 67 de ani, fără a li se afecta însă dreptul de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare prevăzută în Legea 263/2010", completează iniţiatorii.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, prevăzută în Legea 230/2010.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, decizională fiind Camera Deputaţilor.


 

Citeşte mai multe despre:   Florian Bodog,   Ion Rotaru,   Senat,   Camera Deputatilor