Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Schimbare ŞOC a VÂRSTEI de PENSIONARE în România: Cei mai AFECTAŢI sunt MEDICII. Vezi ce categorii sunt DIRECT VIZATE

Schimbare ŞOC a VÂRSTEI de PENSIONARE în România: Cei mai AFECTAŢI sunt MEDICII. Vezi ce categorii sunt DIRECT VIZATE

Un articol de: B1.ro - 07 Oct 2018, 13:30
Schimbare ŞOC a VÂRSTEI de PENSIONARE în România: Cei mai AFECTAŢI sunt MEDICII. Vezi ce categorii sunt DIRECT VIZATE Eveniment

Câţiva parlamentari, printre care şi fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi senatorul PSD Ion Rotaru, au propus un proiect care să rezolve criza de personal din sistemul medical. 
Senatorii au propus şi în urmă cu câteva luni ca medicii să poată ieși la pensie la 67 de ani. Cu doi ani mai târziu decât prevede acum legea. 

Până la urmă, Parlamentul a adoptat varianta care îi obliga pe toţi doctorii să iasă la pensie la 67 de ani. Dar Curtea Constituţională (CCR) a decis că legea este neconstituţională. Acum, iniţiatorii încearcă din nou să modifice legea.

"Îl vom readuce la forma iniţială, adică medicii au posibilitatea să opteze, să ceară să-şi prelungească activitatea până la 67 de ani. Avem penurie de medici şi ne dorim să asigurăm continuitatea actului medical", a declarat senatorul PSD Florian Bodog, potrivit stiri.tvr.ro.

Proiectul de lege vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

"Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare", se arată în textul proiectului legislativ.

Florian Bodog şi Ion Rotaru oferă ca argument pentru această modificare legislativă deficitul de personal în sistemul de sănătate şi faptul că multe spitale din România au fost închise în ultimul timp din cauza lipsei de specialişti.

"Aproape că nici nu mai e cazul să discutăm cu privire la presiunea imensă care se exercită asupra sistemului medical românesc din cauza lipsei deja cronocizate a a personalului medical în special în zonele mai puţin dezvoltae, dar chiar şi în oraşele mari, cum sunt capitalele de judeţ. Astfel, comform statisticilor publicate, deşi promoţiile absolvenţilor de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical, în ultimii ani din România au fost de patru ori mai mari faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, multe spitale din ţară au secţii închise din lipsă de specialişti", spun iniţiatorii proiectului.

"Pentru rezolvarea acestei situaţii avem în vedere reluarea procedurii legislative de modificare a articolului 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul stabilirii posibilităţii ca medicii să se pensioneze la cerere, la vârsta de 67 de ani, fără a li se afecta însă dreptul de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare prevăzută în Legea 263/2010", se arată în expunerea de motive.

Vârsta standard de pensionare în România este acum de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.
Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Citeşte mai multe despre:   Florian Bodog,   Ion Rotaru,   PSD