Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ OFICIAL: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie

Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ OFICIAL: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie

Un articol de: B1.ro - 17 Mai 2019, 07:55
Foto: Pixabay.com Eveniment

Senatul a adoptat noua lege a pensiilor, motiv pentru care condițiile de calcul urmează să fie schimbate, iar limita de vârstă să fie redusă, scrie a1.ro.

A MURIT ELENA CÎRSTEA! ÎNCĂ O TRAGEDIE ZGUDIE ROMÂNIA! ULTIMELE IMAGINI SUNT SFÂȘIETOARE (GALERIE FOTO)

Legea a pensiilor a fost inițiată de Guvern, cu aproape un an în urmă, fiind acum adoptată de Senat pentru a fi trimisă în Camera Deputaților, acolo unde va primi votul final. Totuși, noua lege a pensiilor a primit și câteva amendamente față de forma inițială, referitoare la formula de calcul, dar si la vârsta de pensionare.

DRAMA CONTINUĂ PENTRU MIHAI CONSTANTINESCU! MEDICII I-AU EXTIRPAT RINICHIUL! IMAGINI GREU DE PRIVIT (GALERIE FOTO)

Unul dintre amendamentele aduse de senatori arată în felul următor, potrivit legestart.ro: „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani, notează sursa citată.

INCENDIAR! APARIȚIA CARE SCHIMBĂ TOT CE ȘTIAM DESPRE SINUCIDEREA MĂDĂLINEI MANOLE! VEZI AICI IMAGINI DE COȘMAR

A fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș“: “În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“.

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

În plus, scrie aceeași publicație, potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel:

-vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei;

-stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;

-stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.