Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vasile Blaga, sub control de judiciar pentru trafic de influență: Copreședintele PNL ar fi primit 700.000 de euro pentru contracte și numiri politice. Acesta a demisionat de la șefia PNL (VIDEO)

Vasile Blaga, sub control de judiciar pentru trafic de influență: Copreședintele PNL ar fi primit 700.000 de euro pentru contracte și numiri politice. Acesta a demisionat de la șefia PNL (VIDEO)

Un articol de: - 28 Sep 2016, 12:17
Eveniment

UPDATE: Vasile Blaga a anunțat că demisionează din funcțiile de copreședinte PNL și șef al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. El a anunțat, de asemenea, că nici nu va mai candida pentru un alt mandat în Parlament, criteriile de integritate stabilite în statutul partidului nu îi permiteau oricum acest lucru.

"În urma acuzațiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăția în fața instituțiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acționa în consecință și îmi depun demisia din funcția de copreședinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an", a anunțat Blaga.

 

Procurorii DNA au dispus măsura controlului judiciar pentru Vasile Blaga. Copreședintele PNL este investigat pentru trafic de influență după ce în urma unei înțelegeri de acordare de contracte preferențiale primea la schimb bani pentru partid.

La ieșirea de la DNA Ploiești, Vasile Blaga a lăsat de înțeles că s-ar putea să își depună demisia. "Eu sunt garantul respectării statului și a tuturor deciziilor partidului" a spus acesta făcând referire la statul PNL în care se interzice ocuparea unei funcții de conducere de către o persoană care este cercetată penal.

Vasile Blaga a mai afirmat că nu sunt adevărate acuzațiile ce i se aduc și că își va demonstra nevinovăția.

Copreședintele PNL a fost audiat miercuri dimineață la sediul DNA Ploiești.

În dosarul lui Vasile Blaga, au mai fost puși sub control judiciar și fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Elena Udrea ar urma și ea să se prezinte la sediul DNA Ploiești pentru a fi audiată ca martor.

Vasile Blaga, sub control de judiciar pentru trafic de influență: Copreședintele PNL a lăsat de înțeles că își va da demisia

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție" au transmis procurorii DNA într-un comunicat de presă.

Citeşte mai multe despre:   Vasile Blaga,   trafic de influență,   PNL,   DNA,   demisie
 
 
 
Loading...