?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Demers fără precendent: Vaticanul a cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste

Demers fără precendent: Vaticanul a cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste

Un articol de: B1.ro - 14 Feb 2019, 11:16
Eveniment

Gest istoric de îndreptare morală luată de Biserica Catolică! Ambasadorul Vaticanului la Bucureşti, Miguel Maury Buendia, i-a cerut președintelui Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), să verifice dacă șase preoți catolici din România au făcut sau nu poliție politică pentru Securitate comunistă. 

În cadrul sesizării înaintea către CNSAS, Vaticanul subliniază că deja a primit semnale despre colaborarea celor şase cu Securitatea.

Această solicitare ar veni şi pentru a face lumină privind trecutul lor în condiţiile în care aceştia ar putea fi luaţi în calcul pentru posturi de episcopi, conform unor surse G4Media.

Solicitarea a fost trimisă de Vatican pe 11 iulie 2018 și înregistrată la CNSAS două zile mai târziu. Până acum nu a fost trimis niciun răspuns din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Redăm mai jos integral solicitarea făcută de Vatican:

Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iași cu Securitatea Statului spre sfârșitul perioadei comuniste.

În vederea clarificării naturii acestor eventuale relații, această Nunțiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității pentru orice informație utilă oferită cu privire la următorii preoți:

  • Dâscă Isidor, Paroh și Decan de Bacău
  • Farcaș Benone, Rector al Institutului ”Sfântul Iosif” din Iași
  • Fechet Alois, actualmente rezident în Italia
  • Iacob Ieronim, Paroh de Constanța
  • Păuleț Iosif, Paroh și Decan de Suceava
  • Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria

Cu mulțumiri anticipate și în așteptarea informațiilor din partea dumneavoastră, profit de ocazie pentru a vă transmite cele mai distinse salutări.


 

Citeşte mai multe despre:   Vatican,   CNSAS
 
 
 
Loading...