Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Viața în România, tot mai scumpă! De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent

Viața în România, tot mai scumpă! De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent

Un articol de: B1.ro - 31 Oct 2018, 20:08
Viața în România, tot mai scumpă! De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent Eveniment

Valoarea coșului de consum pentru un trai decent în România este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani, relevă datele unui studiu.

Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună, se arată în studiul citat de hotnews.ro.

Potrivit experților, un trai minim decent include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an.

De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Din aprecierile experților nutriționiști o persoană de sex masculin care desfășoară activități fizice și intelectuale normale are nevoie de minim 2.700 calorii pe zi. A doua persoană, de sex feminin, are nevoie de 2.200 calorii, un copil de 12-14 ani de 1.800 calorii, iar o fetiță de 8-10 ani de 1.350 calorii.

Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri în cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara) în care a fost efectuată cercetarea. S-a utilizat o medie a prețurilor colectate. Astfel s-a ajuns la 1.405,34 lei pentru coșul alimentar. Aici au fost include produse de la făină la cafea.