Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Victor Ponta a negat că România ar urma să primească 7.000 de reugiaţi: Cifra aceasta este doar de la dumneavoastră de la presă

Victor Ponta a negat că România ar urma să primească 7.000 de reugiaţi: Cifra aceasta este doar de la dumneavoastră de la presă

Un articol de: - 04 Sep 2015, 12:39
Victor Ponta a negat că România ar urma să primească 7.000 de reugiaţi: Cifra aceasta este doar de la dumneavoastră de la presă Eveniment

Premierul Victor Ponta a negat vineri că România ar urma să primească 7.000 de reugiaţi, aşa cum au transmis jurnaliştii de la Daily Mail, şi a precizat că această cifră este doar o speculaţie de presă, informează B1 TV.

"Cifra de 7.000 e doar de la dumneavoastră de la presă, nu e de la nimeni altcineva. Pot să vă spun un singur lucru că la şedinţa CSAT instituțiile statului vor prezenta tot ce e de făcut după care vom anunța în săptamanile următoare", a spus Ponta.

Reacţia premierului vine după ce jurnaliştii de la Daily Mail au publicat un document potrivit căruia România ar urma să preia aproape 7.000 de refugiaţi, nu 1.700, cum s-a anunţat iniţial. (Detalii AICI)

Germania ar prelua 35.000 de imigranţi, Franţa 26.000, iar Spania 16.000.

Documentul citat mai arată că în prezent există 54.000 de refugiaţi în Ungaria, 39.600 în Italia şi 66.400 în Grecia.

Marea Britanie este singura scutită, şi asta pentru că David Cameron a anunţat din start că refugiaţii nu sunt bineveniţi în ţara sa.

Între timp, Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Antonio Guterres, a cerut repartizarea a cel puțin 200.000 de solicitanți de azil în Uniunea Europeană și a spus că toți membrii UE trebuie să fie obligați să participe la acest program.

Acesta a apreciat că acesta este singurul mod de a soluționa problema cu refugiații este de a pune în aplicare o 'strategie comună bazată pe responsabilitate, solidaritate și încredere'.

De altfel, drama refugiaţilor sirieni a fost discutată şi în ultimul raport al Consiliului pentru refugiaţi al ONU. Raportul deununţă eşecul puterilor mondiale de a îi proteja pe imigranţii sirieni şi relatează despre suferinţe inimaginabile ale oamenilor.

 "Nu se întrevede niciun sfârşit la această problemă", mai menţionează raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Chiar dacă nu e clar până la această oră cum şi dacă ţara noastră va primi imigranţi, cert este că, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări suma alocată pentru hrană este de 3 lei pe zi de persoană.

 În ceea ce priveşte costurile de cazare România alocă 1,8 lei pe zi, iar ca bani de buzunar 60 de bani zilnic.

Astfel, cele şase centre de refugiaţi din Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi şi Şomcuta Mare au o capacitate totală de 1.500 de locuri.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, acestea sunt dotate cu săli de sport şi de rugăciune, iar în prezent gradul de ocupare este de 20 la sută.

 Dacă primesc o formă de protecţie în România, străinii pot beneficia, la cerere, din partea Ministerului Muncii, de un ajutor social care nu depăşeşte 5,4 lei pe zi de persoană.

În plus, străinii primesc gratuit săpun, detergent pentru spălarea lenjeriei de pat şi de corp şi alte obiecte pentru igiena personală.

În cazul în care obţin dreptul de şedere în România, imigranţii sunt incluşi în programe de integrare socială. După primirea statutului de refugiat, străinul primeşte un cod numeric personal care este trecut în permisul de şedere.

În baza acestui document străinii se pot angaja cu carte de muncă şi îşi pot scoate un paşaport pe baza căruia pot călătorii în statele Uniunii Europene.

De asemenea, timp de nouă luni, în cazul în care nu îşi găseşte de lucru, refugiatul primeşte un ajutor în valoare de 540 de lei pe lună.

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   refugiati