Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Victor Ponta: Realitatea TV are datorii de 20 de milioane de euro și este de 4 ani în insolvență. Trebuie să înceteze vechea separație între cei care plătesc corect taxe și “șmecherii cu protecție politică”

Victor Ponta: Realitatea TV are datorii de 20 de milioane de euro și este de 4 ani în insolvență. Trebuie să înceteze vechea separație între cei care plătesc corect taxe și “șmecherii cu protecție politică”

Un articol de: - 08 Sep 2015, 18:36
Foto: gov.ro Eveniment

Premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare deschisă, pe Facebook, copreședinților PNL cu privire la situaţia televiziunii Realitatea TV, companie aflată de patru ani în insolvenţă, cu datorii foarte mari către bugetul de stat. Ponta spune că lupta împotriva evaziunii fiscale "e la fel de importantă ca şi lupta împotriva corupţiei" şi face un apel către liderii PNL să sprijine ANAF pentru o rezolvare a situaţiei anormale în care se află Realitatea TV.

Publicăm integral scrisoarea adresată de Victor Ponta nu pentru că a fost transmisă de premierul României, ci pentru că scoate în evidență o situația reală a pieței mediadin România. În timp ce unele companii fac eforturi pentru a fi cu plata datoriilor la zi, altele profită de un anumite influențe în mediul economic şi politiv pentru a-și eșalona la infinit datorii de millioane de lei.  Este exact cazul Realitatea Media, un caz ce nu ar fi trebuit să existe într-un mediu concurențial corect.

Iată în continuare, integral, scrisoarea premierului Victor Ponta

"Scrisoare deschisă adresată copreședinților PNL - dna. Alina Gorghiu și dl. Vasile Blaga

Stimați lideri politici reprezentanți ai opoziției parlamentare,

Lupta împotriva evaziunii fiscale este (din punctul meu de vedere, dar și al interesului public) la fel de importantă ca și lupta împotriva corupției! În ultimii 4 ani, doar prin combaterea evaziunii, încasările la bugetul de stat au crescut cu peste 4 miliarde de Euro (comparativ - primele 8 luni din anul 2015 față de perioada similară din 2012). Adoptarea de către Parlament a noului Cod al Insolvenței a reprezentat un ajutor important în acest sens.

Doresc însă, în acest context, să vă atrag atenția asupra unei societăți comerciale care eludează grav prevederile legale și obligațiile fiscale - afirmând însă, în același timp, că se bucura de protecția și sprijinul Partidului Național Liberal, pe care cu onoare îl reprezentați.

Azi, 8 septembrie 2015, se împlinesc exact 4 ani de când SC “Realitatea Media” SA a fost declarată în stare de insolvență. La momentul declarării insolvenței, datoriile către Bugetul de stat consolidat erau în sumă de 36,04 millioane RON. La 4 ani de la acel moment, respectiva societate nu doar că nu a plătit nimic din datorie, dar a acumulat în plus 56,59 milioane de RON (neplătind nimic din datoriile curente pe care orice altă firmă sau persoană fizică le achita conform legii). În total, datoriile actuale către Bugetul de stat consolidat sunt azi de 92,63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) și în fiecare zi se acumulează noi sume!

ANAF a întreprins toate măsurile legale posibile (cerere faliment la Tribunalul București Secția a VII-a civilă, sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sesizare CSM) însă toate acestea au rămas fără efect concret până în prezent, fiind “în lucru” (ceea ce evident că arată o disfuncționalitate în activitatea judecătorului sindic responsabil).

În toată această perioadă, însă, reprezentanții SC “Realitatea Media” SA au afirmat public că se bucură de “protecția" PNL, deoarece sprijină activitatea partidului dvs. și critică activitatea Guvernului și a celorlalte formațiuni politice. Precizez că activitatea editorială a postului de televiziune aparținând respectivei societăți îmi este total indiferentă, fiind atribuția Consiliului Național al Audiovizualului să verifice aceste aspecte legale.

Ceea ce însă este în obligația ANAF și reprezintă o prioritate absolută a Guvernului este combaterea evaziunii fiscale și tratamentul egal al tuturor contribuabililor. În țara noastră trebuie să înceteze vechea separație între cei care plătesc corect taxe și impozite (inclusiv firme aflate în competiție directă) și “șmecherii cu protecție politică”, cei care își permit timp de 4 ani să nu plăteasca niciun leu din obligațiile legale către bugetul de stat! în plus, impunitatea respectivului contribuabil față de sancțiunile normale în cazuri grave de evaziune fiscală este un mesaj extrem de negativ și distorsionează grav competiția corectă pe piața media.

Având în vedere situația creată prin afirmațiile reprezentanților societății respective și prin sprijinul constant al partidului dvs. față de activitatea acestora, vă adresez public două întrebări concrete:

1. Considerați că SC "Realitatea Media" SA trebuie să plăteasca cei 92.63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) datorați la bugetul consolidat de stat, sume acumulate prin neplata timp de 4 ani a taxelor și impozitelor datorate? Da sau Nu (fără “dacă” și “parcă”).

2. În cazul în care partidul dvs. va ajunge la guvernare, veți continua eforturile legale ale ANAF de recuperare a acestei sume uriașe sau veți considera că aceștia trebuie “iertați” ca un fel de recompensă pe care trebuie să o acordați pentru sprijinul politic pe care partidul dvs. îl primește în această perioadă? Da sau Nu?

Ținând cont de suma importantă (peste 20 milioane Euro), de timpul lung scurs (4 ani) și mai ales de importanța subiectului în discuție pentru milioanele de cetățeni și de firme care plătesc cu onestitate taxele și impozitele legale, vă rog să îmi răspundeți în mod responsabil și nu politicianist.

Vă atașez alăturat tabelul detaliat cu datoriile la zi și sunt gata să vă pun la dispoziție orice alte date considerați necesare.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsurile dvs.

Victor Ponta,
Prim-ministru al Guvernului României
", se arată în comunicatul premierului postat pe Facebook. Alina Gorghiu i-a răspuns premierului Victor Ponta după ce acesta a trimis o scrisoare deschisă liderilor PNL în care acuză că Realitatea TV, firmă aflată în insolvență de 4 ani și cu datorii de 20 de miliaone de euro la buget, se află sub protecția liberalilor. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   datorii,   evaziune,   ANAF