Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment "Vine iarna rusească!". Dan Andronic: Cazul României este unul special. Lecțiile istoriei trebuie învățate, pentru că provocările revin

"Vine iarna rusească!". Dan Andronic: Cazul României este unul special. Lecțiile istoriei trebuie învățate, pentru că provocările revin

Un articol de: - 13 Oct 2015, 13:31
"Vine iarna rusească!". Dan Andronic: Cazul României este unul special. Lecțiile istoriei trebuie învățate, pentru că provocările revin Foto: EVZ Eveniment

Rusia cere României și SUA să renunțe la montarea acestor sisteme, “cât nu este prea târziu”. Directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, a declarat că instalarea sistemelor de tip MK-41 “riscă să devină p provocare gravă la adresa securității internaționale”.

MAE a precizat, referitor la declarația lui Uliyanov că acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară de la Deveselu sunt nefondate. (Detalii AICI)

 

Rușii întind coarda, simțind slăbiciunile europenilor, din nou. Președintele comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ținut un discurs din care reiese că Uniunea europeană rupe alianța cu SUA, partenereul tradițional, pentru a se îndrepta către Rusia.

“VINE IARNA RUSEASCĂ!”avertizează  Dan Andronic.

Într-un editorial pentru EVZ, jurnalistul spune că ceea ce era de așteptat să se întâmple, s-a întâmplat. “Rușii întind coarda, simțind slăbiciunile europenilor, din nou. Strategia lui Vladimir Putin pare să iasă în câștig”.

Jocul cu Europa le-a ieșit rușilor și în alte rânduri: la München în 1938, pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 și a patra conferință de la Moscova din 1944. Au împărțit sferele de influență de câte ori au vrut ei, cum au vrut ei.

“Cazul României este unul special. Alianța cu Statele Unite ale Americii este una militară și strategică extrem de puternică, chiar dacă componenta de cooperare economică rămâne codașă. Avem o singură opțiune reală (istorică și actuală) și acest lucru o demonstrează vizitele din ultima vreme, atât la Washington cât și la București. Întâlnirile vicepremierului pe securitate Gabriel Oprea cu înalți responsabili ai administrației Obama și discuțiile de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis și Hans Klemm arată o preocupare serioasă pentru evoluția situației din regiune. În actualul context, numirea lui George Maior ca ambasador în SUA se dovedește una din cele mai inspirate măsuri de politică externă ale lui Klaus Iohannis, iar venirea noului ambasador american la București a fost un răspuns inteligent al lui Obama la vremurile ce stau să vină. Ambele părți știu că Rusia nu se va opri aici. Va întinde coarda cât poate de mult, simțind slăbiciunile Uniunii Europene”, spune Andronic.

Pare un joc în așteptare, dar aici cred că trebuie să răspundem mult mai ferm amenințărilor rusești.


"Până când vom avea o declarație din partea lui Klaus Iohannis, dacă o vom avea, nu-mi rămâne decât să închei cu un citat din Traian Băsescu, liderul politic care a consacrat parteneriatul cu Statele Unite al Americii:

<Rusia. Juncker nu făcea aceste afirmaţii fără acord de la Paris şi Berlin. Dacă eram în funcţie dădeam comunicat oficial. Categoric, da (preşedinţia trebuia să reacţioneze). S-a cedat la o cucerire teritorială făcută acum câteva luni. Condiţiile din Ucraina vor fi translatate Transnistriei. I se va întâmpla Republicii Moldova. Nimeni nu mai spune nimic de Crimeea. Siria e Siria, Ucraina e Europa. Eu văd că Ucraina e sacrificată de dragul relaţiei cu Rusia. România nu mai are centura pe care o avea cu Ucraina. Cum vor acţiona aliaţii noştri când se vor întâmpla lucruri mai rele?>>, a spus Băsescu."

 

“Lecțiile istoriei trebuie învățate, pentru că provocările revin. România nu a dat încă la niveld e președinție”, conchide jurnalistul EVZ.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   scut antiracheta,   Deveselu