Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Virgil Musta: Eu m-am vaccinat anti-COVID-19 pentru că riscul de a face o boală severă şi a rămâne cu sechele nu se compară cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare

Virgil Musta: Eu m-am vaccinat anti-COVID-19 pentru că riscul de a face o boală severă şi a rămâne cu sechele nu se compară cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 17 Ian 2021, 16:12
Virgil Musta: Eu m-am vaccinat anti-COVID-19 pentru că riscul de a face o boală severă şi a rămâne cu sechele nu se compară cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare Captură Video - Televiziunea Arad Eveniment

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase II de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a anunțat că a primit și a doua doză din vaccinul anti-COVID-19 și nu a avut niciun fel de reacții adverse. Acesta i-a îndemnat pe români să se informeze doar din surse oficiale și doar de la medici și specialiști în legătură cu campania de vaccinare și să ia cea mai bună decizie pentru sănătatea lor. Musta a enumerat motivele care l-au determinat pe el să se vaccineze și a explicat de ce în cazul persoanelor pentru 65 de ani și a celor cu boli cronice în mod special este recomandată vaccinarea.

 

Virgil Musta îi îndemană pe români să se informeze despre vaccinul anti-COVID-19 doar de la specialiști

 

Medicul și-a început postarea prin a preciza că vaccinarea nu e obligatorie și e normal să fie așa.

Firesc este și ca oamenii să aibă întrebări legate de vaccinare, pentru a luat o deiczie în cunoștință de cauză, dar informațiile trebuie să și le ia doar de la experți: medici și specialiști în sănătate publică: „Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură”.

La fel ca în acest caz, a precizat Musta, și când vine vorba de sănătate normal este să asculți ce spun specialiștii, nu pe cei fără pregătire în domeniu.

 

Ce riscăm dacă nu ne vaccinăm împotriva SARS-CoV-2. Explicațiile lui Virgil Musta

 

Medicul a vorbit apoi despre experiența sa de vaccinare, precizând, însă, că nu dorește să convingă pe nimeni, ci doar să ofere ajutor cu răspunsuri la unele întrebări legitime. Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Musta a afirmat că el a primit deja și a doua doză din vaccinul anti-COVID-19 și că „nu am avut până în momentul de faţă nicio reacţie adversă sau alt incident”.

„Am aşteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituţiile abilitate, pentru că eu am simţit din plin ce înseamnă această pandemie şi ştiu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca şi până acum pentru noi toţi. Cu toate acestea, înainte de a decide dacă să mă vaccinez sau nu, am pus şi eu în balanţă avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum şi riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez”, a continuat Virgil Musta.

Specialistul a afirmat apoi că dacă nu ne vaccinăm împotriva coronavirusului riscăm să avem o formă medie sau chiar severă de boală și, în aceste cazuri, există un risc substanțial ca apoi să rămânem cu sechele: „Dacă nu mă vaccinez: mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie şi severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viaţa. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare”.

În schimb, dacă ne facem vaccinul, fie vom avea o formă ușoară a bolii, fie nu o vom avea deloc. Riscul de a face o formă severă sau mortală este redus la zero, la fel şi riscul de a rămâne cu sechele. În plus, dacă ne vaccinăm, vom putea călători liber prin lume.

„Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă şi a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare. Când vă evaluaţi riscul vaccinării, evident că trebuie să luaţi în considerare şi eventualele boli cronice pe care le aveţi. Alergiile multiple şi mai ales prezenţa în istoric a unui şoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicaţii de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultaţi cu medicul specialist care vă monitorizează şi vă tratează, indiferent de afecţiunea pe care o aveţi, pentru a lua decizia corectă”, a mai explicat medicul, în postarea sa.

 

Virgil Musta: Pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare. La fel pentru persoanele de peste 65 de ani

 

Musta a mai spus că pentru persoanele de peste 65 de ani, precum și pentru cele cu boli cronice, vaccinarea anti-COVID-19 este în mod deosebit recomandată, deoarece aceste persoane riscă mai mult decât celelalte să dezvolte forme severe de boală.

„Pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactaţi virusul SARS-CoV-2! Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficienţa renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar şi alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecţiei SARS CoV-2. De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare. Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viaţa lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulţime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete”, a mai scris medicul Virgil Musta, în mesajul său.