Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta, despre retragerea hidroxiclorochinei: Un război între marile companii din industria farmaceutică

CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta, despre retragerea hidroxiclorochinei: Un război între marile companii din industria farmaceutică

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Mai 2020, 00:32
CORONAVIRUS | Medicul Virgil Musta, despre retragerea hidroxiclorochinei:  Un război între marile companii din industria farmaceutică sursa foto: Facebook Eveniment

Medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat că scoatere a hidroxiclorochinei din schema de tratament adoptată în plan mondial ar fi, posibil, un război între marile companii din industria farmaceutică.

Acesta a precizat că, deși OMS a spus că hidoxiclorochina ar fi ineficientă și chiar periculoasă în cazul pacienților cu noul coronavirus, medicamentul s-a dovedit eficient în cazul pacienților tratați de el.

“Inițial a fost un medicament considerat foarte promițător. Brusc a devenit indezirabil, pentru  că ar avea mai multe efecte negative decât pozitive.  Eu cred că adevărul e undeva la mijloc și că, din păcate, intervine un război al companiilor mari de medicamente”, a declarat Virgil Musta pentru Medika TV.SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Ulterior, medicul a adăugat: ”Eu cred că noi ca profesioniști trebuie să vedem situația reală. Într-adevăr, medicamentul dă reacții adverse, dar dacă știi când și cui să-l administrezi, este eficient. Noi, cel puțin, (medicii din Timișoara, n.r.) nu am avut, la pacienții cărora le-am administrat acest medicament, acele reacții adverse pe care se face atât de mult caz în aceste comentarii legate de ineficiența și efectele negative ale preparatului”.

 

Folosirea hidroxiclorochinei în studiul global privind tratamentele pentru COVID-19, suspendată de OMS

 

Organizația Mondială de Sănătate a anunțat că suspendă folosirea hidroxiclorochinei în studiul global cu privire la tratamentele împotriva noului coronavirus.

Această măsură vine în contextul unui studiu amplu, care a fost publicat vineri și care ar fi arătat riscuri mai mari de probleme cardiace și deces în rândul pacienților testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 tratați cu clorochină sau hidroxiclorochină.

În acest context, președintele SUA Donald Trump, care este unul dintre susținătorii și promovării acestui medicament, a amenințat cu retragerea SUA din OMS.

„Dacă OMS nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în 30 de zile, voi îngheța permanent finanțarea OMS de către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație. Ne-au dat foarte multe sfaturi proaste”, a precizat Donald Trump, care a mai acuzat OMS că a devenit „marioneta Chinei”.

 

Cum au reacționat Franța și Brazilia după avertismentul OMS cu privire la hidroclorochină

 

După avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății, miercuri, guvernul francez a revocat un decret prin care autoriza spitalele să prescrie medicamentul controversat pentru pacienții cu noul coronavirus, clorochină sau hidroclorochină.

Pe de altă parte, ministerul brazilian al Sănătăţii a declarat că hidroclorochina nu va fi eliminată din schema de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19.

“Noi rămânem foarte calmi şi senini şi nu va exista nicio modificare în consemnele noastre”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Brasilia, secretarul însăcinat cu munca şi educţia sanitară Mayra Pinheiro.

 

Clorochina este prevăzută în schema de tratament din România

 

 

Schema românească de tratare a pacienților diagnosticați cu SARS-CoV-2 prevede, ca tratament, medicamente precum Paracetamol, Lopinavir sau Ritonavir, Tocilizumab, dar și Hidroxiclorochina

Astfel, doza de clorochină prevăzută în protocolul din România este  2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi. Iar în cazul  copiilor se recomandă 5 mg/kgc/zi în 2 prize. 

În contextul avertismentului OMS, medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, e convins că medicii români au însă capacitatea de a adapta tratamentele și spune că așteaptă să vadă dacă Guvernul va lua o decizie cu privire la soarta hidroxiclorochinei.

Citeşte mai multe despre:   Virgil Musta,   coronavirus,   Covid-19