Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Virgil Popescu, despre modificarea Legii Energiei: „Vom vedea cum facem această liberalizare a pieței, dacă ANRE-ul nu poate să o facă”

Virgil Popescu, despre modificarea Legii Energiei: „Vom vedea cum facem această liberalizare a pieței, dacă ANRE-ul nu poate să o facă”

Un articol de: Andrei Ștefan - 05 Ian 2021, 23:42
Virgil Popescu, despre modificarea Legii Energiei: „Vom vedea cum facem această liberalizare a pieței, dacă ANRE-ul nu poate să o facă” Foto: Facebook Eveniment

Ministrul Energiei a declarat că Executivul va interveni, după 15 ianuarie, pentru a modifica Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru o liberalizare a pieţei, ”dacă ANRE-ul nu poate să o facă”.

 

Virgil Popescu, despre modificarea Legii Energiei

 

„Am avut astăzi o discuţie cu ANRE, am avut şi cu Consiliul Concurenţei, după mine, soluţia - eu mai las ANRE-ul să se mai gândească – dar am afirmat, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona modificând Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim cum facem această liberalizare, dacă ANRE-ul care este, conform legii şi conform directivelor europene cel care trebuie să reglementeze această liberalizare nu poate să o facă.

Eu o să vin cu o propunere foarte clară - este perfect concurenţială, nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care e mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial cel mai ieftin al furnizorului actual şi dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal, care cel mai scump! La liberalizarea acestui preţ, regulile de pe piaţă le face ANRE-ul, nu le face ministerul.

Dar, dacă vedem că lucrurile astea se împotmolesc şi vedem că ANRE-ul spune că nu poate să ia această decizie care mie mi se pare de bun simţ - să oferi tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului pe care legea îl permite - modificăm legea. Modificarea legislativă a Legii energiei electrice este atributul Guvernului. Noi, ca Minister al Energiei, putem iniţia un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, să îl introducem în Guvern, în aşa fel încât prin lege să stabilim acest lucru: că la liberalizare primul preţ pe care îl oferi clientului tău este cel mai mic preţ din piaţa concurenţială pe care tu îl oferi. După care, evident, omul poate să-şi aleagă, nu mai e presat de timp, nu mai e presat de 31 ianuarie, 31 martie, poate în cursul anului 2021, oricând, să-şi schimbe furnizorul, dar cel puţin ştii că cea mai bună ofertă a ajuns la clientul casnic”, a precizat Ministrul Economiei, criticând totodată lipsa unei campanii de informare pe acest subiect.

Virgil Popescu a explicat că serviciul universal a fost gândit „ca excepţie” pentru situaţiile în care clienţii rămân fără contract, în situaţii precum cea în care un furnizor dă faliment, iar acest serviciu oferă un preţ mai mare pentru că, neavând o predicţie, furnizorul care preia clientul ar pitea cumpăra, la rândul său, energia la un tarif mai mare.

„În România sunt opt milioane de gospodării care sunt racordate la... şi au contacte pe piaţa de energie electrică, dintre aceştia, în jur de 6 milioane sunt în regim reglementat au fost în regim reglementat până la sfârşitul anului trecut, şi două milioane sunt pe piaţa liberă, pe piaţa concurenţială. Cei care au contract în piaţa concurenţială nu este obligatoriu să schimbe, ei pot schimba oricând, dacă găsesc un furnizor care oferă mai bine decât în acest moment. Vorbim de restul de şase. Aici apare iar un paradox al nostru: consumă în jur de 55-60 kW pe lună, asta înseamnă o factură de 30-40 de lei. Asta înseamnă că, la ei o scumpire , ceea ce au făcut furnizorii, cu 10, cu 15%, aşa au gândit, ei, nu se simte... trei, patru, cinci lei. Dar trei, patru, cinci lei înmulţit cu patru milioane şi ceva de clienţi, pe lună înseamnă vreo 12-13 milioane de lei care vin necuvenit în buzunarul acestor furnizori care ofer serviciul universal”, a mai afirmat Popescu.

 Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!

Ministrul Economiei, despre facturile mari la energie

 

La sfârșitul lunii decembrie, Virgil Popescu a discutat pe B1 TV, despre creșterea facturilor la energie și despre modul în care aceste măriri de prețuri îi vor afecta pe români.

Lucrul bun este că nimeni nu va rămîne fără energie electrică, nu va fi decuplat  de la rețea dacă nu reușete să fie decuplat de la rețea. Partea rea este că furnizorii, abuzând de poziția dominnată, au stabilit niștre prețuri pentru serviciul universal, mari. Practic, întâi, trec toți clienții captivi din piața reglemntată în piața universală, niște prețuri mult mai mari, față de piața liberalizată, apoi așteaptă ca fiecare client să onserve și să își caute un furnizor pe piața concurențială. Lucrul acesta nu mi se pare o politică cpncurențială corectă. De aceea am solicitat Consiliului Concurenței să verifice acest lucru. Totodată, acest lucru poate fi făcut și de către autoritatea de reglemntare în Energie care are atribuții de verificare a piețelor și a trifelor.

Nu e normal ca întâi să ducă clienții în serviciul universal mai scump și să se aștepte o lună două până când aceștia observă. Mai normal ar fi ca aceștia să fie duși pe piața concurențială, pe prețurile pe care furnizorii reglementați le au și apoi dacă nu vor niciun contract să fie preluați de piața serviciului universal.”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în direct pe B1 TV.