Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Misterele din jurul lui Vlad Dracu: Crucea misterioasă de pe locul unde ar fi murit tatăl lui Vlad Țepeș și controversele istoricilor

Misterele din jurul lui Vlad Dracu: Crucea misterioasă de pe locul unde ar fi murit tatăl lui Vlad Țepeș și controversele istoricilor

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Ian 2020, 14:25
Eveniment

Un câmp banal din apropiere de Târgoviște generează controverse puternice între istorici! O crimă misterioasă este instalată aici, iar unii susțin că aceasta ar marca locul unde a murit Vlad Dracu, voievodul Valahiei între anii 1436-1442 și 1443-1447 și cunoscut mai mult pentru că e tatăl lui Vlad Țepeș.

Istoricii spun că acesta s-a născut în anul 1395 și a murit în Bălteni, un sat din sudul României, în fosta Valahie. Nimeni nu știe însă care Bălteni. Cel din județul Iflov sau cel din Dâmbovița, arată universul.net.

Crucea din Bălteni de Dâmbovița ar marca locul unde a fost ucis Vlad Dracul în anul 1447. Nu există însă și o placă funerară sau alte forme de identificare, iar crucea e înconjurată de buruieni. Arată nelalocul ei, lângă un drum tivit cu vile moderne.

"Arată ca și cum aici s-ar fi întâmplat ceva important. După secole și secole, chiar dacă oamenii nu și-au mai amintit cu exactitate ce s-a întâmplat aici, au știut că a fost un eveniment important. (…) Crucea este cel mai probabil din secolul al XIX-lea, însă este conectată la un eveniment care s-a întâmplat cel mai probabil cu mult în trecut. Este o cruce cu motive foarte complicate”, susține Vlad Zigarov, care are un master în istorie la London School of Economics.

În Enciclopedia României găsim un capitol despre Vlad Dracul, bazat pe scrierile istoricului Dinu Giurescu. Potrivit lui Giurescu, acesta a fost capturat și decapitat în Bălteni, „probabil Bălteni din județul Ilfov”. Iar această versiune a istoriei a devenit cea unanim acceptată.

Doar că respectatul istoric prof. Constantin Rezachevici a aruncat îndoieli serioase asupra ipotezei că tatăl lui Vlad Țepeș a fost ucis în satul Bălteni din județul Ilfov.

"Bălteniul unde a fost ucis Vlad Dracul nu este cel din Ilfov, ci localitatea din Dâmbovița, între Conțești și Răcari, la jumătatea drumului dintre Târgoviște și București. (…) Acolo este locul în care oștenii lui Iancu de Hunedoara care veneau din Târgoviște aveau o bază militară la data de 4 decembrie 1447”, susține Rezachevici.

Vlad Dracul făcea parte din Ordinul Dragonului, un ordin militar înființat pentru protejarea creștinătății de invazia păgână. Sigismund de Luxemburg a fost cel care l-a numit conducător al Valahiei. 

Vlad Dracul a participat alături de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, la o cruciadă împotriva otomanilor. A fost capturat de turci în 1442 și a promis să fie vasal al sultanului. În schimb i-a dat pe Vlad Țepeș și un alt fiu drept ostatici, otomanilor. A fost eliberat un an mai târziu și reinstalat ca voievod al Valahiei, cu suport otoman.

A rămas neutru față de Imperiul Otoman o perioadă, apoi a trimis 4.000 de oșteni călare să lupte împotriva otomanilor la Varna și chiar a câștigat o cetate de la Giurgiu. A căzut la pace cu otomanii, însă relația lui cu Iancu de Hunedoara s-a deteriorat din ce în ce mai mult.

Când Iancu de Hunedoara a invadat Valahia, Vlad Dracul a fugit la Târgoviște, apoi a fost ucis la Bălteni.
 

Citeşte mai multe despre:   Vlad Tepes
 
Loading...