Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vlad Voiculescu, certat de un deputat PSD, după ce l-a lăudat pe Petre Țuțea: Când vă apucă nostalgia după vreun fost șef de cuib legionar, să vă aduceți aminte că acesta a contribuit la crime împotriva umanității / UPDATE: Reacția fostului ministru

Vlad Voiculescu, certat de un deputat PSD, după ce l-a lăudat pe Petre Țuțea: Când vă apucă nostalgia după vreun fost șef de cuib legionar, să vă aduceți aminte că acesta a contribuit la crime împotriva umanității / UPDATE: Reacția fostului ministru

Un articol de: - 09 Oct 2017, 13:18
Foto:Cancan Eveniment

UPDATE: Vlad Voiculescu a transmis că, prin distribuirea unor citate din Petre Țuțea, nu a dorit să legitimeze sau să fie de acord cu apartenența acestuia la Mișcarea Legionară. Fostul ministru a cerut scuze celor cărora le-a lăsat această falsă impresie și a subliniat că îi repugnă orice urmă de discriminare.

”Mai mulți prieteni mi-au atras atenția că prin distribuirea unor citate din Petre Țuțea pe care le-am postat vineri seara aș legitima sau aș fi de acord cu apartenența sa la Mișcarea Legionară. Îmi cer scuze față de cei care au simțit asta. Departe de mine însă gândul de a legitima ceva. Nu am nici pretenția că pot să judec căderile, virtuțile sau toate faptele și vorbele spuse de un om într-o viață. Îmi repugnă orice urmă de discriminare de orice fel, precum și amestecul de orice fel al religiei cu politica, după cum, de altfel, îmi repugnă și habotnicia și ateismul militant”, a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook.

Asemenea social-democratului Petre Manole, și fostul ministru tehnocrat a avut un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului: 

”Din 2004 încoace, în România astăzi este Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. O pagină rușinoasă din istoria noastră. Nu singura.

Când ne aducem aminte de victimele pe care regimul comunist impus de la Moscova le-a făcut în România, este bine să ne amintim și de răul pe care noi l-am făcut altora, doar pentru faptul că erau diferiți. "Originea sănătoasă", în toate formele ei... a fost probabil cel mai mare blestem secolului trecut. Și sper din tot sufletul ca acolo să rămână îngropat. Nu suntem, nu am fost și nu vom fi niciodată buricul pamintului. Pământul nu are buric”.

 

Vlad Voiculescu a fost aspru criticat de Petre Florin Manole, după o postare în care l-a lăudat pe Petre Țuțea. Deputatul PSD consideră că fostul ministru al Sănătății nu pare să fi înțeles anume lecții ale trecutului.

Evrei și romi au ajuns să fie persecutați și uciși doar pentru că aparțineau unei comunități etnice. La această atrocitate s-a ajuns din cauza unei ideologii, a mai multor partide, inclusiv Mișcarea Legionară, din cauza unor intelectuali ai vremii, mânați de rasism și antisemitism, dar și din vina unor martori care au asistat impasibili la crimă. Acestea au fost ingredientele dezastrului și lucrurile pe care trebuie să le evităm pentru a avea o Europă democratică.

”Asta trebuie să învățați și dumneavoastră, domnule Voiculescu, și să vă amintiți ori de câte ori vă mai apucă nostalgia după vreun fost șef de cuib legionar. Pentru că fiecare dintre ei a contribuit la creșterea extremismului de dreapta și implicit la crimele împotriva umanității”, i-a transmis deputatul PSD Petre Manole fostului ministru tehnocrat Vlad Voiculescu.

Social-democratul îi mai transmite fostului ministru că fără legionari precum Petre Țuțea, pe care el îl promovează ca model, la aceste nenorociri nu s-ar fi ajuns.

”Iar dacă eseurile, poeziile sau filosofia vreunui legionar vă mai trezesc fiori de plăcere, să nu uitați că acestea, oricât de valoroase, nu aduc înapoi niciun mort, ci doar fiori de groază familiilor victimelor. Mai mult, fără legionari precum Petre Țuțea, pe care greșind grav îl promovați ca model, acest monument al Holocaustului nu ar fi fost necesar. Dar din pacate el există, și există mai ales pentru a aminti unor oameni ca dumneavoastră că Holocaustul nu ar fi avut loc fără partidele fasciste si membrii lor”, a continuat Manole.

Deputatul PSD a mai precizat că aceeași lecție pe care Vlad Voiculescu trebuie s-o învețe este valabilă și pentru Dacian Cioloș.

Reacția vehementă a lui Petre Manole vine după o postare pe Facebook, în care Vlad Voiculescu a scris că parte din vorbele lui Petre Țuțea le admira tare mult în timpul liceului, iar unele dintre ele îl vor însoți mereu: 

”Pe 6 octombrie 1902 se năștea Petre Țuțea. În liceu, tare mult îmi plăcea să ascult înregistrările cu el și să îi citesc vorbele adunate de alții. Câteva dintre ele o să rămână mereu cu mine. Am citit întâmplător câteva pasaje astăzi... le las aici:

,>„Eu, cultural, sînt un european, dar fundamentul spiritual e de ţăran din Muscel. La închisoare, grija mea a fost să nu fac neamul românesc de rîs. Şi toţi din generaţia mea au simţit această grijă. Eu nu ştiu dacă vom fi apreciaţi pentru ceea ce am făcut; important e că n-am făcut-o niciodată doar declarativ, ci că am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate să ajungi să suferi pentru un ideal în mod fizic.”

„Am o consolare – că în grandoarea istorică a poporului român eu sînt o rotiţă, invizibilă, dar sînt… Aş fi fost neconsolat dacă n-aş fi trăit convingerea fermă că îmi face cinstea suferinţei un mare popor. (...) Asta m-a consolat.”

„Treisprezece ani de închisoare... Aveam doar o hăinuţă de puşcăriaş. Ne dădeau o zeamă chioară şi mămăligă friptă. M-au bătut... M-au arestat acasă. Nici nu ţin minte anul... Când m-au anchetat am leşinat din bătaie. Iacătă că n-am murit! Am stat la Interne trei ani. Am fost după aceea la Jilava, la Ocnele Mari şi pe urmă la Aiud. Eu mă mir cum mai sunt aici. De multe ori îmi doream să mor. Am avut mereu laşitatea de-a nu avea curajul să mă sinucid. Din motive religioase... Treisprezece ani! Nu pot să povestesc tot ce-am suferit pentru că nu pot să ofensez poporul român spunându-i că în mijlocul lui s-au petrecut asemenea monstruozităţi.”
,>

Citeşte mai multe despre:   Holocaust,   romi,   evrei
 
 
 
Loading...