Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Vremea în luna septembrie în România. Anunțul de ULTIM MOMENT al meteorologilor

Vremea în luna septembrie în România. Anunțul de ULTIM MOMENT al meteorologilor

Un articol de: B1.ro - 11 Sep 2019, 18:00
Eveniment

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă, anunță ANM. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase.

LACRIMI ÎN SHOWBIZ! FUEGO A PĂȚIT-O GRAV! IRINA LOGHIN A DAT VESTEA CUMPLITĂ! E ȘOC ȘI GROAZĂ (GALERIE FOTO)

Din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul și sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18ºC. Valori mai moderate, între 12 si 16ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12ºC. În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 4 - 8ºC, iar la Vf. Omu chiar sub 3ºC.

DOAMNE, DUMNEZEULE! TEO TRANDAFIR NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT!

De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii a fost cuprinsă în intervalul 39,0 – 43,5 ºC. 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, doua în 1952, pe 1 septembrie si numai câte una în 1962, respectiv 1968. Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 ºC, la Strehaia, în 8 septembrie 1946. Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 ºC, înregistrată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 ºC. Temperatura minimă absolută din această lună scade la aproape toate staţiile meteorologice sub 0 ºC. Temperatura minimă absolută a lunii septembrie este -15,0 ºC, înregistrată la Vf. Omu, în data de 28 septembrie 1935. Precipitaţiile din septembrie sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei. Cantiţăţi sub 30 l/m2 sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării, între 50 si 75 l/m2 se înregistrează în Subcarpaţi, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 l/m2 se înregistrează în zona montană, iar în Munţii Rodnei, Muntii Semenic si în Masivul Retezat, acestea pot depăşi 100 l/m2.

RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU!PRIMELE IMAGINI CU LOCUL DE VECI! ROMÂNIA E ÎN LACRIMI (GALERIE FOTO)

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 434,7 l/m2 la Piatra Neamţ, în anul 1912. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice, este 161,4 l/m2 şi a fost înregistrată la Bucureşti-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.

 
 
 
Loading...