Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Întrebarea ”Yanny sau Laurel?” a împărțit internetul în două tabere. Ce explicație oferă specialiștii (VIDEO)

Întrebarea ”Yanny sau Laurel?” a împărțit internetul în două tabere. Ce explicație oferă specialiștii (VIDEO)

Un articol de: - 17 Mai 2018, 11:34
Eveniment

După isteria provocată de o rochie albastră în 2015, pe care oamenii o vedeau în culori diferite, o nouă întrebare a împărțit internetul în două și a provocat contre în mediul online.

Utilizatorul de Reddit RolandCamry a postat o înregistrare audio, a unei voci robotice, care spune ”Laurel”, ulterior, pe Instagram apărând un sondaj care întreba utilizatorii ce aud: ”Yanny sau Laurel”. Acesta a fost momentul în care mulți au început să se contrazică.

Vocea generată de calculator aparține site-ului Vocabulary.com, unde utilizatorii sunt ajutați să înțeleagă mai bine cum sunt pronunțate anumite cuvinte, iar acest site nu are în baza de date cuvântul ”Yanny”.

Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune că este un exemplu de ”stimulent perceptal ambiguu”.

În timp ce foarte mulți susțineau că vocea robotică spune ”Yanny”, presa americană dezvăluit că aceasta spune, de fapt, ”Laurel”.

”Aceste cuvinte pot fi auzite în două moduri şi adesea mintea jonglează între cele două interpretări, deoarece creierul nu se poate decide asupra unei interpretări definitive. Dacă există puţină ambiguitate, creierul se blochează într-o singură interpretare perceptuală. Aici, Yanny/Laurel este ambiguu pentru că fiecare sunet are un conţinut similar de energie. E pur şi simplu confuz. Toate acestea nu fac decât să evidenţieze măsura mare în care creierul este un interpret activ al contribuţiei senzoriale, astfel lumea exterioară este mai puţin obiectivă decât ne place să credem”, a explicat profesorul Alais, scrie Libertatea.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 
 
 
Loading...