Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Zegrean: Procurorul general poate să atace în contencios administrativ cererea de revocare. Nu înțeleg de ce Kovesi nu a făcut-o

Zegrean: Procurorul general poate să atace în contencios administrativ cererea de revocare. Nu înțeleg de ce Kovesi nu a făcut-o

Un articol de: B1.ro - 27 Oct 2018, 13:39
Eveniment

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, este de părere că Augustin Lazăr poate ataca în contencios administrativ solicitarea de revocare a sa din funcția de procuror general al României, formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Zegrean susține că nu este nevoie ca Lazăr să aștepte avizul CSM sau ca președintele Iohannis să semneze decretul de revocare.

„Actul pe care dl Tudorel Toader îl trimite președintelui, solicitarea de revocare, este un act administrativ. Și actele administrative pot fi atacate la Curtea de Apel, dacă e vorba de un ministru. Și în Constituție, și în legea contenciosului administrativ zice că o persoană ale cărui drepturi sau libertăți sunt afectate printr-un act administrativ ilegal poate să ceară justiței anularea actului și repararea prejudiciului, dacă este cazul. Eu cred că Procurorul General, oricine ar fi el, nu numai ăsta de acuma, oricare altul, ar putea să atace această cerere, această sesizare a ministrului, mai ales că judecătorii Curții Constituționale, prin decizia aceea cu revocarea dnei Kovesi, au spus ei acolo că actul ministrului este actul final, președintele nu poate să-l refuze. Președintele nu poate să refuze revocarea și atunci actul prin care se cere revocarea, fiind un act administrativ, ar putea fi atacat în Justiție, pentru că orice om, orice cetățean al acestei republici, dacă-i este afectat dreptul, trebuie să aibă o cale de atac la Justiție. Constituția spune că accesul la Justiție este liber și nimeni, nicio lege nu poate îngrădi acest drept. (...) Procurorul General poate să atace cererea Ministrului, nu trebuie să aștepte decretul președintelui, care și el poate fi atacat. Nu înțeleg de ce dna Kovesi nu a făcut și ea la fel atunci”, a explicat Augustin Zegran pentru HotNews. 

Despre instanța de contencios, fostul șef al CCR a mai spus că, în opinia sa, „ar putea, mergând mai departe pe firul logicii, ar putea să vadă și dacă motivele care sunt invocate sunt chiar motive de revocare sau se ascunde în spatele acestor motive o altă intenție. Totul se merge la Justiție, eu nu-mi imaginez acte care nu pot fi atacate în Justiție”. 

Raportul activităţii lui Augustin Lazăr a ajuns, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Secţia pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general, urmând ca motivarea să fie emisă în data de 21 noiembrie.

La fel ca în cazul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției va aduce argumente pentru cererea de revocare a lui Augustin lazăr din funcția de procuror general, iar acesta își va prezenta apărarea. 

Secția pentru Procurori va da apoi un aviz cu privire la propunerea lui Tudorel Toader, iar motivarea deciziei CSM îi va fi transmisă ministrului pe 21 noiembrie. După toate aceste proceduri, Toader va hotărî dacă va merge mai departe dacă se va adresa președintelui Klaus Iohannis. 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Tudorel Toader