Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Zidul unde au fost împușcați soții Ceaușescu, tencuit: Fără urmele de gloanțe, muzeul nu mai prezintă interes

Zidul unde au fost împușcați soții Ceaușescu, tencuit: Fără urmele de gloanțe, muzeul nu mai prezintă interes

Un articol de: - 22 Aug 2013, 11:50
Zidul unde au fost împușcați soții Ceaușescu, tencuit: Fără urmele de gloanțe, muzeul nu mai prezintă interes Foto: evz.ro Eveniment

Autoritățile din Târgoviște au descoperit că zidul unde au fost executați soții Ceaușescu a fost tencuit în primii ani după Revoluție. Acest lucru reprezintă un impediment pentru deschiderea muzeului la fosta unitate militară deoarece urmele de gloanțe ar fi fost cele care ar fi atras vizitatorii, relatează Agerpres.

După ce autoritățile locale au hotărât să amenajeze un punct muzeal la fosta unitate militară de la Târgoviște unde a avut loc execuția Nicolae și Elenei Ceaușescu, s-a descoperit că zidul a fost tencuit.

'Într-adevăr, zidul unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată, în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, s-a tencuit acel zid şi, de asemenea, imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Târgovişte s-a filmat o parte din pelicula 'Revoluţia, punctul zero' avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu. Atunci, în momentul filmărilor, s-a intervenit asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei'', a declarat Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, pentru sursa citată.

Potrivit lui Cârstina, în momentul în care s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, zidul era tencuit.

Pentru a putea deschide, totuși, muzeul, autoritățile caută soluții de restaurare.

În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încât să ajungem la suprafaţa din 1989”, a precizat dirsctorul complexului.

În prezent, la fosta unitate militară se efectuează amenajări, clădirea fiind nefolosită timp de 15 ani. Interioarele clădirii au fost revopsite cu aceleași culori din 1989 și au fost aduse paturie unde soții Ceaușescu au dormit înainte de execuție. În plus va fi adus și mobilierul din acea perioadă.

Decizia de a deschide acest punct muzeal a fost luată după ce au fost primite mai multe solicitări din străinătate în acest sens. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   muzeu