Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Zile libere Paște 2020. Câte libere legale avem anul acesta

Zile libere Paște 2020. Câte libere legale avem anul acesta

Un articol de: Irina Mina - 03 Apr 2020, 15:29
Zile libere Paște 2020. Câte libere legale avem anul acesta Eveniment

Anul 2020 este unul bun în privința zilelor libere oferite de stat, românii având 15 astfel de zile, dintre care doar 4 sunt în weekend.

Mai precis, oamenii au parte de 11 zile libere oferite de stat.

În ianuarie, oamenii au avut trei zile libere, respectiv 01, 02, zile libere după Revelion, și 24, zi în care a fost celebrată Ziua Unirii Principatelor Române.

Zile libere de Paște

În acest an, Paștele este sărbătorit pe 19 aprilie, astfel că românii vor avea 3 zile libere legale, dintre care 2 sunt în timpul săptămânii.

Mai precis, statul a acordat zi liberă și în Vinerea Mare, respectiv pe 17 aprilie. Ulterior, prima zi de Paște va fi liberă, respectiv duminică, 19 aprilie, dar și a doua zi de Paște, luni, 20 aprilie.

În aceste zile, creștinii urmează mai multe tradiții și obiceiuri care fac parte din sărbătorile Pascale.

Ziua Muncii, zi liberă

Ziua Muncii este sărbătorită, de 130 de ani, pe 1 mai. Anul acesta, 1 Mai Muncitoresc pică într-o zi de vineri și este liberă.

În regimul comunist, 1 Mai era o sărbătoare de partid. În această zi se desfășurau tot felul de manifestări și grătare. În prezent, această zi marchează începutul sezonului estival.

Ziua Copilului, liberă de la stat

În 2016 președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia, 1 iunie este declarată sărbătoare legală.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Astfel, Ziua Copilului a devenit zi nelucrătoare, iar în acest an este sărbătorită într-o zi de luni.

Zile libere de Rusalii

Biserica Ortodoxă prăznuiește, în fiecare an, a treia parte a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, în lunea de Rusalii, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. În acest context, românii au 2 zile libere, respectiv 7 și 8 iunie.

Și în aceste zile, ortodocșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pentru a fi feriţi de rele.

Adormirea Maicii Domnului, o altă zi liberă

Pe 15 august este sărbătorită sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar statul a oferit zi liberă. În 2020. Sfânta Maria Mare pică într-o zi de sâmbătă.

Aceasta este una intre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox şi catolic.

Zi liberă și de Sfântul Andrei

30 noiembrie, în acest an fiind luni, este ziua marcată de sărbătoarea Sfântului Andrei. Cu ocazia acestei sărbători, 720.000 de români își serbează onomastica.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul.

Ziua Națională a României, zi liberă

Marți, pe 1 decembrie 2020, se celebrează Ziua Națională a  României, aceasta fiind liberă de la stat.

Aceasta a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România, de Ion Iliescu, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

Prima și a doua zi de Crăciun, zile libere

Românii au primit zile libere și pe 25 și 26 decembrie, când este celebrat Crăciunul sau Nașterea Domnului. Această sărbătoare face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin.