Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare (VIDEO)

CORONAVIRUS | Zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 03 Apr 2020, 10:29
CORONAVIRUS | Zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare (VIDEO) Foto: pixabay.com Eveniment

Ordonanța privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, a fost modificată, astfel că părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare.

Măsura luată, pe perioada stării de urgență

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în timpul pandemiei de coronavirus, în special a persoanelor vârstnice, care, în mod normal, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei.

Astfel, în cazul persoanelor care deja beneficiază de zilele pentru a sta cu copiii, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu. Mai mult, angajatorii trebuie să-și înștiințeze angajații despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

CORONAVIRUS | Zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare (VIDEO)

Părinții primesc 75% din salariu dacă rămân cu cei mici în vacanță

Pentru fiecare zi liberă, luată pentru îngrijire copiiilor, angajatorul are va plăti părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Conform codului fiscal, indemnizația este supisă impozitării și plății contribuțiilor. Zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Reamintim că, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, pe 14 martie, legea care prevede acordarea de zile libere plătite părinților cazul închiderii școlilor din cauza ”unor situații extreme”.

Anterior, proiectul de lege a fost adoptat în procedură de urgență și cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Măsurile acestui proiect de lege se aplică în cazul părinților cu copii cu vârste de până la 12 ani, iar în cazul copiilor cu dizabilități, până la 18 ani.

Ordonanța privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ a fost adoptată în contextual pandemiei de coronavirus care a izbucnit la sfârșitul anului 2019 în China și s-a extins rapid pe întreg mapamondul.

Numărul persoanelor infectate a depășit un milion la nivel mondial

Joi, numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus la nivel global a depăsit un milion de cazuri.

Mai precis, numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 51 de mii , iar peste 210 mii s-au vindecat.

Italia este cea mai afectată țară din Europa de coronavirus. Statul a înregitrat 115.242 de persoane testate pozitiv, iar numărul total de decese a ajuns 13.915.

În România, Grupul de Comunicare Strategică a precizat, joi, că 2.738 oameni au fost testați pozitiv, iar 116 de persoane au murit.

Dintre cei infectați, peste 700 de cazuri sunt din județul Suceava, fapt ce  dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar și a 8 comune limitrofe.

În prezent, 78 de pacienți sunt internați la ATI.

Cu toate acestea, 267 de persoane au fost declarate vindecate, acestea fiind externate din unitățile medicale după cum urmează: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   Romania,   Ministerul Muncii