Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ziua Marinei Române 2020. Programul evenimentelor de la la Constanța

Ziua Marinei Române 2020. Programul evenimentelor de la la Constanța

Un articol de: Traian Avarvarei - 15 Aug 2020, 08:00
Ziua Marinei Române 2020. Programul evenimentelor de la la Constanța Foto: Facebook / Fortele Navale Romane Eveniment

Ziua Marinei Române din acest an este sărbătorită altfel, din cauza pandemiei de Covid-19. Potrivit unui comunicat al Ministerul Apărării Naționale (MApN), ediţia din 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se desfăşoară, spre deosebire de anii trecuţi, cu precădere, în mediul online. Preşedintele Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române organizate la Constanţa.


 

 

Ziua Marinei Române 2020. Care sunt evenimentele

 

 Sâmbătă, 15 august, de Ziua Marinei Române, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30 - 13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10,00 - 11,00.

Pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Navale au fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice "Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) şi "Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?", precum şi proiectele virtuale "Lecţia de istorie", "Oameni în uniformă de marină" şi "Portret de marinar, schimb de generaţii", care oferă publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.

Ziua tradițională a porților deschise se va desfășura tot în mediul online duminică, 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române vor prezenta, pe pagina oficială de Facebook, tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea. Anul acesta nu va lipsi din program nici Muzica Militară a Forțelor Navale, care va susține recitaluri ce vor putea fi urmărite, de asemenea, tot pe pagina de Facebook a FNR.

Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00.

 

 

 NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Ziua Marinei Române, este o sărbătoare civilă şi militară, marcată la data de 15 august

 


 

Ziua Marinei Române, este o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare naţională.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul crucişătorului Elisabeta, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S., în ultima duminică din luna iulie.

Din anul 1990 s-a revenit la tradiţia de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august.

Astfel, cu prilejul Zilei Marinei Române din 15 august 1991, a avut loc o impresionantã paradă navală şi evoluţia aviaţiei militare, elicoptere de luptă, precum şi demonstraţii sportive marinareşti susţinute de scafandrii militari şi echipajele unor ambarcaţiuni cu rame şi vele, potrivit Wikipedia.

La festivitatile de la Constanţa au fost prezente, în premieră, echipajul crucişătorului U.S.S. Belknap, aparţinând Flotei a-VI-a a S.U.A., echipajul navei militare sovietice Azov, distrugătorul turcesc Kocatepe şi nava de patrulare bulgară Smeli.

În anul 1999, spre deosebire de ediţiile precedente, festivităţile de Ziua Marinei şi a Lucrătorului Portuar, s-au desfăşurat la Cuibul Reginei şi în zona farului Carol I din Constanţa.

Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.


 

Citeşte mai multe despre:   Ziua Marinei Romane,   litoral,   Stiri Constanta