Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Zoe, fii bărbată! O vestă și o cască de protecție balistică pentru FEMEI, testate oficial

Zoe, fii bărbată! O vestă și o cască de protecție balistică pentru FEMEI, testate oficial

Un articol de: - 25 Oct 2017, 19:55
Eveniment

Chiar de Ziua Armatei Române, care include și un număr important de cadre militare feminine, Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN și ecologie al Agenției de Cercetare pentru tehnică și tehnologii militare din cadrul MApN anunță ca au testat oficial, luni, o vestă și o cască de protecție balistică special create pentru femei, anunță Agerpres.

"Este o vestă de protecție balistică special destinată pentru femei. Vesta, realizată în urma unui studiu antropometric, are cupe și se ajustează pe talie. Are un nivel de protecție III A și rezistă la gloanțe de 9 mm și schije. (...) La nivel mondial, în ultimii trei, patru, cinci ani s-au mai făcut asemenea produse, în special americanii au și un fel de sindicat în care toți producătorii de veste de protecție au luat foarte în serios treaba aceasta pentru că și ei au constatat, ca și la ei, că tot mai multe femei se angajează în forțele de securitate", a arătat locotenent-colonelul Claudiu Lăzăroaie, indicând că în 2014, când a fost demarat proiectul, existau aproximativ 3.000 de femei luptătoare în sistemul de apărare.

El a precizat că vesta a fost realizată în urma studiilor antropometrice pe studente la Academia Tehnică Militară din București, cu fonduri de la Ministerul Cercetării, ca urmare a observațiilor venite din teatrele de operații privind ergonomia și confortul.

Lăzăroaie a afirmat că această vestă costă cu 15-20% mai mult decât varianta actuală, motivând că manopera este mult mai mare.

Maistrul Viorica Patrichi de la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale din Constanța a arătat că noua vestă se mulează mult mai bine pe corp.

Proiectul privind realizarea vestei de protecție balistică pentru personalul feminin a avut un buget de peste 1.451.000 de lei, majoritatea fonduri de la Ministerul Cercetării și peste 200.000 de lei cofinanțare de la parteneri.

Vesta de protecție a fost realizată pe trei dimensiuni — M, L și XL, cu trei tipuri de cupe — A, B și C și are pe interior un material 3D.

Vesta și casca de protecție balistică au fost testate cu gloanțe de calibrul de 9 mm. Gloanțele au lăsat o amprentă de aproximativ 10 mm în plastelină în cazul vestei și au produs o deformare de aproximativ 7 mm la cască.

 

Citeşte mai multe despre:   femei,   test
 
 
 
Loading...