Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Acord între 12 state europene pentru achiziţia de medicamente. „Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă”

Acord între 12 state europene pentru achiziţia de medicamente. „Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă”

Un articol de: - 09 Iul 2016, 10:33
Acord între 12 state europene pentru achiziţia de medicamente. „Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă” Foto: lipsatratament.ro Externe

În vederea sporirii accesului la produsele farmaceutice și obținerea unor prețuri mai mici pentru medicamente, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri că va colabora cu omologii din 11 ţări, potrivit gandul.info.

Ministrul Sănătăţii bulgar, susţine demersul în acest sens şi consideră că dezvoltarea unui acord între cele 12 state va rezolva problema. „Vom fi partea puternică şi vom face regulile”, a declarat Petar Moskov.

Vlad Voiculescu şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din alte nouă state din Europa Centrală şi de Est au avut vineri o întâlnire, în Capitală, în cadrul căreia s-a discutat despre importanţa colaborării pe tema accesului la medicamente şi despre dispariţia de pe piaţa farmaceutică a mai multor produse.

„Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice.

(...) Nu vorbim numai de state membre ale Uniunii Europene. Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă. Mă refer la preţul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi şi la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente”, a declarat Vlad Voiculescu.

În perioada următoare, grupurile de lucru din 12 state europene vor lucra la un acord pentru a putea cumpăra împreună mai multe medicamente, obţinând astfel un preţ mai mic, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Cumpărând mai multe medicamente, preţul este mai mic. Capacitatea administrativă a fiecăreia dintre aceste ţări de a negocia în mod eficient este limitată. Capacitatea unui colectiv care îşi face şi un birou eventual şi îşi angajează nişte avocaţi buni care au făcut lucrul ăsta şi discută şi cu iniţiativa similară care există în Benelux şi la care s-a legat şi Austria creşte, şansele să obţii un preţ mai bun cresc. În plus, simplul fapt că eşti mai mare, în principiu ajută”, a spus Vlad Voiculescu.

Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord îşi vor putea impune punctul de vedere pe piaţa farmaceutică.

„Mesajul este simplu. Acum, când facem acest lucru împreună, nu mai suntem partea slabă. Vom fi partea puternică şi vom face regulile. Acesta este mesajul întâlnirilor care au avut loc la Bucureşti, Sofia şi care urmează să se desfăşoare la Varşovia, peste două luni”, a declarat Petar Moskov.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

În luna septembrie, în Varşovia, va avea loc o altă întâlnire a miniştrilor Sănătăţii din cele 12 state.

Citeşte mai multe despre:   medicamente