Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Adolescentul care a declanșat războiul din Siria, descoperit la Viena de un ziarist canadian

Adolescentul care a declanșat războiul din Siria, descoperit la Viena de un ziarist canadian

Un articol de: - 20 Dec 2016, 07:17
Adolescentul care a declanșat războiul din Siria, descoperit la Viena de un ziarist canadian Externe

Naief Abazid, adolescentul sirian al cărui caz a declanșat explozia de mânie a conaționalilor împotriva regimului lui Bashar-al Assad în 2011, ceea ce s-a transformat într-un război sângeros, soldat până în prezent cu peste 310.000 de victime, trăiește acum în Austria. Acesta este considerat a fi creat un „moment Sarajevo” pentru poporul său, similar cu cel care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial.

În anul 2011, Naief Abazid avea 14 ani. Mesajul său, „Este rândul tău, Bashar al-Assad”, scris cu un spray cu vopsea pe zidul unei școli din orașul său, Deraa este cel care declanșează întregul conflict. „Eram un copil, nu știam ce făceam”, a explicat el. „Am realizat că este ceva serios abia când am ajuns la închisoare”.

A doua zi după acest mesaj, copilul a fost arestat și torturat de serviciile secrete, alături de alți 22 de băieți. După câteva săptămâni, locuitorii orașului Deraa au organizat un marș de protest pentru a cere eliberarea copiilor. Doi manifestanți sunt uciși, informează Agerpres.

În 23 martie, copiii sunt „grațiați” de Bashar al-Assad și celebrați ca eroi, dar mânia locuitorilor din Deraa duce la noi manifestații de această dată în toată țara. La 1 aprilie 2011 începe războiul civil.

În primul an de război, Naief Abazid rămâne în Deraa cu familia sa. După ce este rănit la un braț de un glonț, este trimis la un spital în Iordania. Petrece doi ani în tabere pentru refugiați împreună cu familia sa. În 2014, reîntors în Siria, trăiește din nou în teroare, sub bombele regimului Assad.

În 2015, după un periplu lung și costisitor, Naief, fratele și vărul său sosesc în Turcia și ulterior în Grecia, Macedonia, străbat Serbia și Ungaria și sosesc în Austria, unde se și află în prezent.

Citeşte mai multe despre:   baiat,   Bashar al-Assad,   razboi civil