Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe AFP: România se pregătește pentru un referendum crucial pentru viitorul ei politic

AFP: România se pregătește pentru un referendum crucial pentru viitorul ei politic

Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a pune capăt ”războiului' politic care a suscitat îngrijorarea Europei și a Statelor Unite, aceasta fiind și șanse președintelui suspendat Traian Băsescu să își păstreze scaunul la Cotroceni, screiu jurnaliștii de la AFP.

România se regăsește în apropierea referendumului în cea mai gravă criză politică de după decembrie 1989.

Pentru validarea referendumului este nevoie de prezența a 50% plus unu din cetățenii cu drept de vot, deci peste 9 milioane de români. Este însă ”o țintă greu de atins într-o țară în care alegătorii nu-și ascund nemulțumirea față de o clasă politică lovită de numeroase scandaluri de corupție.”

Jurnaliștii AFP amintesc că electoratul român și-a pierdut încrederea în Traian Băsescu mai ales după măsurile drastice de austeritate din 2010, astfel că acesta a apelat la o măsură riscantă: încurajarea absenteismului.

"Păcat că domnul Băsescu nu a avut curajul să ceară oamenilor să voteze. Mulți români, șocați de ce s-a întamplat, ar fi votat, nu pentru el, ci împotriva celorlalți", spune analistul politic Alina Mungiu-Pippidi, citat de AFP.

Citeşte mai multe despre:   referendum,   Traian Basescu