Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Spioni de vânzare: Agent CIA, condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a oferit informaţii secrete Chinei (VIDEO)

Spioni de vânzare: Agent CIA, condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a oferit informaţii secrete Chinei (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 18 Mai 2019, 17:10
Spioni de vânzare: Agent CIA, condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a oferit informaţii secrete Chinei (VIDEO) Foto: Pixabay Externe

Un nou scandal zguduie serviciile secrete din Statele Unite. Un fost agent CIA a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favorea Chinei. Acest ultim caz ilustrează o situaţie alarmantă în cadrul serviciului american de informaţii. În ultimii ani, mai mulţi ofiţeri ai serviciilor secrete au fost găsiţi vinovaţi că au vândut informaţii clasificate Beijingului.

Kevin Mallory, în vârstă de 62 de ani, i-a vândut informaţii din domeniul apărării unui ofiţer de spionaj chinez  contra sumei de 25.000 de dolari. 

Schimbul ar fi avut loc în timpul unei călătorii pe care  ofiţerul american a efectuat-o la Şanhai în martie şi aprilie 2017. 

Într-un mesaj trimis agentului chinez la 5 mai 2017, Mallory declara că "obiectivul dumneavoastră este de a obține informații, iar scopul meu este să fiu plătit". 

Vorbitor fluent al dialectului mandarin, Mallory a servit în Agenţia de Informaţii a Deparamentului Apărării şi ca agent special pentru Serviciul de Securitate al Departamentului de Stat american, înainte de a deveni ofiţer operativ în cadrul CIA

Până în 2012, el a avut acces la informaţii cu nivel de autorizare "Top Secret" referitoare la ţări precum China, Taiwan şi Irak. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

În ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă îngrijorătoare în rândul ofiţerilor americani. Mai mulţi dintre aceştia au fost dispuşi să vândă informaţii secrete Chinei. 

Un fost ofiţer CIA, Jerry Ciun Şing Lii, în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat la începtul acestei luni la acuzaţia de conspiraţie pentru a oferi Chinei informaţii din domeniul apărării. 

Lii riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă. 

În 2012, poliţia a descoperit asupra unui fost militar naturalizat în Statele Unite carnete cu nume, contacte şi alte informaţii despre angajaţii şi informatorii CIA

Cazul a fost pus în legătură cu prăbuşirea spectaculoasă a reţelei CIA în China între 2010 şi 2012. 

De asemenea, Ron Rockwell Hansen, fost ofițer de informații militare în vârstă de 58 de ani, a pledat vinovat în martie, pentru vânzarea de informaţii', inclusiv industriale, către China în schimbul a „sute de mii de dolari". 

Bărbatul riscă 15 ani de închisoare.

În aprilie, un fost diplomat a pledat vinovat pentru ca a primit bani de la agenți chinezi în schimbul unor documente.

Citeşte mai multe despre:   CIA,   Statele Unite,   China