Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un efect advers ”foarte rar” al administrării vaccinului AstraZeneca (VIDEO)

Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un efect advers ”foarte rar” al administrării vaccinului AstraZeneca (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 07 Apr 2021, 17:23
Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un efect advers ”foarte rar” al administrării vaccinului AstraZeneca (VIDEO) Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar Externe

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare. Specialiștii din cadrul EMA consideră că există o legătură de cauzalitate între cazurile de tromboză și administarea acestui tip de vaccin.

 

EMA anunță că există o legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sînge și vaccinarea cu AstraZeneca

 

Comitetul pentru Siguranță al EMA subliniază în continuare că beneficiile vaccinării cu acest ser depășesc riscurile, iar oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că pot apărea astfel efecte adverse la două săptămâni după vaccinare.

„Comitetul pentru siguranță a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a declarat Emer Cooke, șefa EMA, în cadrul unei conferințe de presă.

Specialiștii din cadrul organismului european nu recomandă însă adoptarea unor măsuri specifice.

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au transmis reprezentanți ai EMA.

Totodată, reprezentanții EMA au spus că nu se poate preciza cu exactitate dacă vârsta sau genul persoanei vaccinare au un rol în apariția trombozelor.

Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un efect advers ”foarte rar” al administrării vaccinului AstraZenecaSe reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Amintim că, marți, Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA, a confirmat existența unei "legături" între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză observate după administrarea acestuia.

"În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă", spune "Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă. (...) Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (...) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem ", a declarat Cavaleri.

Între timp, miniștrii Sănătății din statele membre UE organizează, miercuri, o întâlnire de urgență cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca. Întâlnirea a fost convocată de Portugalia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.