Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă statelor UE să nu aprobe în regim de urgență vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă statelor UE să nu aprobe în regim de urgență vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V

Un articol de: George Lupu - 08 Mar 2021, 14:46
Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă statelor UE să nu aprobe în regim de urgență vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V foto: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev Externe

Un oficial înalt al Agenției Europene pentru Medicamente a cerut duminică membrilor Uniunii Europene să se abțină de la acordarea aprobărilor naționale pentru vaccinul rusesc COVID-19 Sputnik V, în timp ce agenția evaluează siguranța și eficacitatea.

 

Experții EMA avertizează în legătură cu arobarea de urgență a vaccinului rusesc Sputnik V

 

"Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. De asemenea, nu avem în acest moment date ... despre persoanele vaccinate. Nu se știe nimic sigur despre acestea. De aceea, aș recomanda de urgență să nu se acorde încă o autorizație națională de urgență ", a declarat șeful consiliului de administrație al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, la un talk-show la radiodifuzorul austriac ORF.

"Putem avea Sputnik V pe piață în viitor, atunci când datele corespunzătoare vor fi revizuite. Revizuirea continuă a început acum la EMA", a adăugat ea după ce agenția a declarat săptămâna trecută că a lansat o astfel de revizuire. "Pachetele de date provin de la producătorii ruși și, desigur, vor fi revizuite în conformitate cu standardele europene de calitate, siguranță și eficacitate. Când totul este dovedit, atunci va fi autorizat și în Uniunea Europeană", a adăugat ea.

Sputnik V a fost deja aprobat sau este evaluat pentru aprobare în trei state membre ale UE - Ungaria, Slovacia și Republica Cehă - și oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocieri cu un producător de vaccinuri dacă cel puțin patru țări membre o solicită.

Wirthumer-Hoche a declarat că Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) va organiza o reuniune extraordinară pe 11 martie pentru a revizui vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 pentru utilizare în UE. "Ne așteptăm la o evaluare pozitivă și ca Comisia (europeană) să acorde rapid autorizația", a adăugat ea.

 

Vaccinul împotriva COVID-19, pregătit de ruși

 Se REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

Cercetătorii ruși se pregătesc să înceapă testele clinice, din luna iulie, pentru un nou tip de vaccin anti-COVID-19. Noul ser ar fi capabil să genereze imunitate la nivel celular de până la 17 ani.

Potrivit agrepres. este vorba despre o formulă de ultimă generaţie, dezvoltatăpe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, „întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”, a precizat directoarea Agenţiei Federală Medico-Biologică a Rusiei, Veronika Skvorţova. 

„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, explică  Skvorţova, potrivit agenţiei EFE.

”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Citeşte mai multe despre:   Sputnik V,   COVID-19