CORONAVIRUS | Spania: Departamentul de Sănătate din Catalonia se pregătește pentru un al doilea val din octombrie, care ar putea dura până în aprilie 2021

CORONAVIRUS | Spania: Departamentul de Sănătate din Catalonia se pregătește pentru un al doilea val din octombrie, care ar putea dura până în aprilie 2021
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Departamentul de Sănătate din Catalonia, Spania, se pregătește pentru un al doilea val de coronavirus din luna octombrie iar, potrivit celui mai rău scenariu, apogeul pandemiei în această nouă fază va dura până în aprilie 2021.

Acest lucru este menționat într-un document tehnic al sistemului medical de urgență (SEM), care prezintă, sâmbătă, perspectivele evoluției pandemiei coronavirusului în lunile următoare, scrie lavanguardia.com.

Al doilea val de Covid-19 din Catalonia ar putea începe în octombrie

Conform acelui document, Departamentul de Sănătate se pregătește deja pentru un posibil focar de pandemie care ar putea începe în luna octombrie 2020 și va atinge apogeul maxim între sfârșitul acestui an și începutul anului viitor.

Având în vedere acest scenariu, potrivit sursei citate , unele spitale precum Spitalul Parc Taulí din Sabadell sau Spitalul Clínic și Spitalul de Sant Pau, din Barcelona, ​​solicită personalului medical să evite cererea de concedii începând cu luna septembrie.

Ministrul Sănătății solicită măsuri de precauție extreme

La rândul său, ministrul Sănătății, Alba Vergés, a declarat, sâmbătă, în declarații pentru Catalunya Ràdio, că a avertizat că „virusul continuă să circule și vom avea frici pentru o perioadă” și a cerut să luăm precauții extreme și să „monitorizăm numărul de contacte cu care ne expunem noi înșine”.

Vergés a criticat decretul de „nouă normalitate” pe care Guvernul îl pregătește odată ce starea de alarmă s-a încheiat începând cu 21 iunie.

„Aș cere guvernului să se ocupe de propriile sale puteri. Văd multă voință de a interveni în acest decret regal ”, a spus ministrul Sănătății, Alba Vergés.

Spania relaxează și mai mult măsurile

De luni, Spania va relaxa și mai mult măsurile restrictive impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus în cele două orașe principale ale sale, Madrid și Barcelona, dar nu va redeschide granițele pentru turiștii străini înainte de 1 iulie.

Astfel că, de la începutul săptămânii, clienții barurilor și restaurantelor vor putea sta mai degrabă în interior decât exclusiv pe terase exterioare, în timp ce copiii se vor putea juca afară în orice moment al zilei.

Joi, ministrul turismului, Reyes Maroto, a declarat că granițele terestre se vor redeschide din 22 iunie.

În ciuda faptului că se bazează în mare măsură pe turism, care generează aproximativ 12 % din PIB, Spania a fost reticentă în ceea ce privește redeschiderea granițelor fără un acord la nivelul Uniunii Europene.

Spania își deschide frontierele terestre cu Franţa şi Portugalia

Joi, ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto, a anunțat că, la 22 iunie, Spania urmează să-şi redeschidă frontierele terestre cu Franţa şi Portugalia, iar carantina va fi eliminată.

”În cazul Franţei şi Portugaliei, aş vrea să confirm că, începând de la 22 iunie, restricţiile impuse mobilităţii terestre vor fi eliminate”, a anunţat, joi, ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto.

Ulterior, acesta a adăugat că ”în principiu, carantina va fi eliminată”.

Parlamentul spaniol a votat prelungirea până la 21 iunie a stării de alertă, în lupta contra răspândirii noului coronavirus. Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe