Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Al patrulea weekend de proteste anti-Kremlin în extremul orient rus. Mii de oameni au ieșit în stradă, pe o ploaie epuizantă (VIDEO)

Al patrulea weekend de proteste anti-Kremlin în extremul orient rus. Mii de oameni au ieșit în stradă, pe o ploaie epuizantă (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Aug 2020, 16:28
Al patrulea weekend de proteste anti-Kremlin în extremul orient rus. Mii de oameni au ieșit în stradă, pe o ploaie epuizantă (VIDEO) foto: Hepta.ro / Sputnik / Vitaliy Ankov Externe

Mii de protestatari au luat cu asalt străzile orașului Khabarovsk din extremul orient rus sâmbătă, pentru al patrulea weekend la rând, în cadrul unor manifestații izbucnite ca reacție la arestarea guvernatorului popular din regiune, pe care demonstrații o consideră ca fiind motivată politic.
 

Al patrulea weekend de proteste anti-Kremlin în extremul orient rus


 

Protestele sunt rare în Khabarovsk, care se află la circa 6.000 de kilometri distanță de Moscova. Demonstrațiile au început după arestarea lui Serghei Furgal din 9 iulie. Acuzat de crimă, oficialul neagă acuzațiile, dar chiar și așa a fost demis și înlocuit, potrivit Euronews.

Susținătorii săi văd dosarul drept unul fabricat cu scopul de a îndepărta din funcție un politician independent, ce a fost ales în 2018, după ce a candidat împotriva predecesorului său, care provenea din partidul de guvernământ.

„Să-l salți pe guvernator așa, ca și cum ar fi cel mai mare infractor... ăsta e un fel de scuipat pe obrazul cetățenilor care l-au ales”, a afirmat Stanislav Nasonov, un participat la manifestație în vârstă de 40 de ani, pentru AFP.

În oglindă, proteste au izbucnit, sâmbătă, chiar și în orașul Sankt Petersburg.

 


Cine este Serghei Furgal


 

În vârstă de 50 de ani, Serghei Furgal este un fost om de afaceri și a fost ales guvernator în anul 2018, după ce l-a învins pe candidatul susținut de partidul de guvernământ, care îl sprijină pe Vladimir Putin. Chiar și așa, el este membru al partidului naționalist LDPR, care tradițional este loial Kremlinului.

Susținătorii săi îl descriu drept un om energic, care este mereu gata să asculte. La nivel local, Serghei Furgal se bucură de o popularitate comparabilă cu cea a lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, ce ar putea rămâne în funcție până în 2036.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Anchetatorii îl acuză pe Serghei Furgal că a ordonat două crime, dar și pentru o tentativă de omor în urmă cu 15 ani. În prezent, el se află în custodia autorităților de la Moscova.

Totuși, arestarea lui Serghei Furgal pare să fi fost doar picătura care a umplut paharul, în condițiile în care, în regiune, există și un resentiment legat de faptul că populația locală se simte în general ignorată de Moscova.

„După ce l-am ales pe Furgal, capitala Districtului Federal Orientul Îndepărtat a fost mutată de aici, la Vladivostok. E clar că asta s-a întâmplat din cauză că am ales candidatul opoziției”, susține Victoria Sakharova, o asistentă de vânzări care are o vârstă de 22 de ani.

Regiunea, care se învecinează cu China, este dependentă de metalurgie, industria cărbunelui și sectorul forestier în ceea ce privește locurile de muncă, dar este tot mai împovărată de probleme economice.

Citeşte mai multe despre:   Rusia